6 galvenie iemesli, kāpēc šodien aptaukošanās ir daudz biežāka kā pirms desmitiem un simtiem gadu - Topraksti.lv
SievietēmVeselība

6 galvenie iemesli, kāpēc šodien aptaukošanās ir daudz biežāka kā pirms desmitiem un simtiem gadu

Pēc statistikas datiem 2016. gadā 39% planētas pieaugušo iedzīvotāju bija liekais svars, bet 13% cilvēku ir aptaukošanās pirmajā vai otrajā pakāpē. Šī hroniskā metabolisma slimība ir viens no vadošajiem riska faktoriem cukura diabēta, koronāro sirds slimību un ļaundabīgo audzēju izraisīšanā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ziņojumu, cilvēku skaits, kas slimo ar aptaukošanos, palielinājies 3 reizes salīdzinājumā ar 1975. gadu. Ar ko tas ir saistīts? Mēģināsim noskaidrot.

1. Palielināts kaloriju patēriņš

Pirmais iemesls ir visnopietnākais: mēs vienkārši esam sākuši ēst vairāk. Pēdējā desmitgadē ievērojami ir pieaudzis dienas patērētās pārtikas daudzums. Bet tieši atšķirība starp ēdiena uzņemšanu un organisma enerģijas patēriņu ir galvenais rādītājs, kas ietekmē ķermeņa masas dinamiku. Nesen veiktā pētījumā Amerikas Savienotajās Valstīs konstatēts, ka vidējais ikdienas kaloriju patēriņš pieaudzis no 2109 kcal 1970. gadā līdz 2568 kcal 2010. gadā.

2. Sēdošs dzīvesveids

Šī ir viena no aktuālākajām 21. gadsimta problēmām. Mājās mēs pavadām daudz laika pie televizora ekrāna vai datora monitora, bet lielākā daļa cilvēku strādā sēdošu darbu. Zemas fiziskās aktivitātes ir ne tikai daudzu sirds un asinsvadu slimību riska faktors, bet arī veicina aptaukošanās veidošanos. Tiek lēsts, ka pēdējo 50 gadu laikā vidējais darbaspēka tērētais enerģijas apjoms ir samazinājies par 100 kcal.

3. Lētāki pārtikas produkti

Tas ir vēl viens faktors, kas ievērojami ietekmē aptaukošanās gadījumu. Mūsdienās cilvēki tērē vidēji 10% no viņu neto ienākumiem pārtikai. 1930. gadā šis skaitlis bija 25%. No pirmā acu uzmetiena var likties, ka tajā nav absolūti nekas nepareizs. Faktiski augstas kvalitātes olbaltumvielu produkti ir dārgi, ne visi tos var atļauties. Bet ļoti lēta ir neveselīga pārtika ar augstu cukuru un trans-tauku saturu.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

1 2Nākamā lapa

Ieteiktie raksti

loading...