5 bīstamas pārtikas piedevas, kuras joprojām ir atļautas

Daudzu gadu garumā pārtikas piedevas tiek izmantotas pārtikas produktu ražošanā, lai uzlabotu garšu un pagarinātu produkta derīguma termiņu. Mēs esam pārliecināti, ka tie nerada kaitējumu cilvēka veselībai, jo ir daudz klīnisko pētījumu, pirms tie nonāk lielveikalu plauktos. Un vairumā gadījumu tā ir taisnība, bet ir arī izņēmumi. Mēģināsim noskaidrot, kādas pārtikas piedevas nevajadzētu iekļaut jūsu uzturā.

1. Nātrija glutamāts (E621)

Iespējams, nātrija glutamāts ir vispopulārākā pārtikas piedevas visā pasaulē. Dažreiz to pat sauc vienkārši par garšas pastiprinātāju. Šo vielu izmanto daudzu pārtikas produktu ražošanā. Ir konstatēts, ka nātrija glutamātam piemīt eksikotoksicitāte (process, ko raksturo nervu šūnu nāve, kas notiek to pāruzbudināmības dēļ). Pārmērīga E621 uzņemšana uzturā var izraisīt depresiju, dezorientāciju, redzes miglošanos, nogurumu un galvassāpes. Tomēr nātrija glutamāta ikdienas patēriņš, kas nepārsniedz pieļaujamos līmeņus, nerada nelabvēlīgas reakcijas.

2. Butilhidroksi-anizols, butilhidroksitoluols (E320, E321)

Šīs vielas pārtikas rūpniecībā izmanto kā konservantus un antioksidantus. Pārsvarā tos satur kartupeļu čipsi, košļājamās gumijas, graudaugi, augu eļļas. Ir konstatēts, ka šīs piedevas negatīvi ietekmē nervu sistēmas darbību, kā arī var veicināt kancerogēnus. Daudzās valstīs tie ir pilnībā aizliegti.

3. Sēra dioksīds (E220)

Visbiežāk šo piedevu izmanto vīnu, dažādu veidu alus, liķieru ražošanai, kā arī kartupeļu produktu ražošanai. Pētījumi liecina, ka sēra dioksīds iznīcina vitamīnus E, B1, B12, kā arī toksiski ietekmē organismu. Nav ieteicams lietot piedevu E220 cilvēkiem, kuri cieš no bronhīta, konjunktivīta, bronhiālās astmas, emfizēmas un sirds un asinsvadu slimībām.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru