Vai tiešām saldēti produkti saglabā savas labās īpašības?

Runājot par veselīgu un noderīgu pārtiku, mēs bieži vien domājam par svaigiem augļiem un dārzeņiem. Tie satur lielu daudzumu barības vielu, bez kurām normāla dzīve nebūtu iespējama. Ja vasarā veikalos un tirgos ir daudz svaigu produktu, tad ziemā ir ļoti grūti tādus iegādāties. Nepietiekama bioloģiski aktīvo vielu uzņemšana var attīstīt avitaminozi – slimību, kas ķermenim draud ar nopietnām sekām. Saistībā ar to, ziemā pieaug pieprasījums pēc saldētiem pārtikas produktiem. Un tieši šeit rodas lielākā daļa strīdu. Pastāv uzskats, ka sasaldēšanas procesā pārtikas produkti zaudē lielāko daļu barības vielu (vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus), kas negatīvi ietekmē to uzturvērtību. Vai tas tā ir? Aplūkosim!

Zinātniskie dati

Ilgu laiku var diskutēt par to pārtikas produktu vērtību, kuriem ir veikta sasaldēšanas procedūra, bet daudz saprātīgāk vērsties pie zinātniskām teorijām, kuras pamatotas ar praktiskiem pētījumiem.

Jo vairāk laika paiet no ražas novākšanas līdz apēšanai, jo ​​mazāk vitamīnu un minerālvielu tajā paliek.

Un tas attiecas uz visiem augļiem un dārzeņiem: gan svaigiem, tā jebkādi pārstrādātiem. Nesens pētījums pierādīja, ka svaigie pārtikas produkti tikai vienā nedēļā zaudē 10 līdz 75% C vitamīna. Tajā pašā laikā saldēti augļi un dārzeņi zaudē tikpat daudz askorbīnskābes tikai 6 mēnešos. Tas pats attiecas uz B vitamīniem: tiamīnu un riboflavīnu. No tā mēs izdarām vienkāršu secinājumu: pārtikas produktu sasaldēšana palēnina barības vielu zuduma procesu.

Tūlītēja sasaldēšana ir visefektīvākā metode, kā saglabāt vitamīnus un mikroelementus.

Jo ātrāk ēdiens sasalst, jo mazāks būs barības vielu zudums. Turklāt lēna sasaldēšana veicina uztura šķiedru struktūras iznīcināšanu.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru