Želatīns – lai nesāpētu locītavas un āda būtu gluda

Neskaitāmo ēdienu vidū ir arī tādi, kurus bez viena ļoti svarīga komponenta – želatīna – pagatavot nav iespējams. Tā, piemēram, ir marmelāde, zivs vai gaļa želejā. Speciālisti atzīst, ka visi šie ēdieni obligāti jāiekļauj uzturā, jo ar želatīnu tie ir veselīgi locītavām, matiem, ādai.

Želatīnu iegūst, vārot attaukotus teļu un sivēnu skrimšļus, dzīslas un kaulus. Augstākās kvalitātes produkts ir 2–3 milimetrus biezi caurspīdīgi vai puscaurspīdīgs kristāliņi vai sīkas plēksnītes.
Tas nesatur holesterīnu, bet tajā ir aptuveni 18 dažādas aminoskābes, glicīnu ieskaitot.

Speciālisti apgalvo, ka želatīns palīdz mazināt sāpes lielajās locītavās un būtiski atjauno pašsajūtu cilvēkiem, kas sirgst ar artrītu. Tieši aminoskābes, kas ir želatīna sastāvā, uztur locītavu skrimšļu elastību un pat novērš to noārdīšanos.

Ēdieni, gatavoti uz želatīna bāzes, ir veselīgi ne tikai, ja sāp locītavas. Tie atjauno cīpslu un saišu elastību, stiprina kaulus, nagus un plānus spurainus matus. Aukstās gaļas, želejas un citi ēdieni nepastiprina kuņģa sulas izdalīšanos, tāpēc tos var ēst, ja ir gastrīts un kuņģa čūla. Želatīnam ir vēl virkne vērtīgu īpašību – tas izvada no organisma sārņus, toksīnus, smago metālu sāļus un radionukleīdus, pazemina holesterīnā līmeni un veicina tauku šķelšanos.

Pret locītavu slimībām, matu un nagu stiprībai: 1/3 glāzes silta ūdens ieber tējkaroti želatīna, nostādina, līdz kristāliņi piebriest (aptuveni stundu).

Tad tērauda vai emaljētā traukā liek uz uguns, nepārtraukti maisot, uzkarsē līdz viršanai, bet nevāra. Nedaudz atdzesē un izdzer. Jālieto regulāri un diezgan ilgstoši, tad rezultāts neizpaliks.

Pret saaukstēšanās slimībām un gripu: tējkaroti želatīna aplej ar pusglāzi augļu sīrupa vai svaigi spiestas sulas, kas līdzīgās daļās atšķaidīta ar ūdeni, pievieno nedaudz citrona sulas un medu pēc garšas. Tad uzkarsē līdz viršanai un atdzesē. Iegūtajam maisījumam pievieno tējkaroti mežrozīšu sīrupa, 5–10 pilienus ehinācijas sulas, un liek ledusskapī. Kad masa sarecējusi, gardās zāles ir gatavas.

Pret biežu deguna asiņošanu, vāju asinsreci, osteoporozes pazīmēm un pēc saaukstēšanās slimībām: 2 tējkarotes želatīna iemērc 2/3 glāzes liesa piena un pievieno 2–3 ēdamkarotes cukura. Maisījumu uzkarsē līdz viršanai, atdzesē un liek ledusskapī sarecēt. Želeju ēd katru dienu, līdz visi kaites simptomi pazuduši.

Ja āda sāk novecot, tai ir tendence uz krunciņu veidošanos: pagatavo želatīna šķīdumu pēc aprēķina 2 tējkarotes uz pusglāzi vārīta ūdens. To uzkarsē līdz viršanai, tad atdzesē. Kad masa sabiezējusi, to stundas laikā kārtās uzziež sejas un kakla ādai.

Katru nākamo kārtu klāj, kad iepriekšējā apžuvusi un ādu savilkusi. Pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni un ieziež ar mitrinošu un barojošu krēmu. Masku liek 2–3 reizes nedēļā. Kurs – viens mēnesis.

Un tomēr – ne visiem
Diemžēl ir cilvēki, kuriem nav vēlams lietot pat tik garšīgas zāles. Ar želejām, auksto gaļu un citiem želatīnu saturošiem produktiem pārāk aizrauties nedrīkst tie, kam ir nosliece uz paaugstinātu asinsreci, trombozi, tromboflebītu, kā arī akmeņi nierēs un urīnpūslī.

Pievienot komentāru