10 iespaidīgas pilsētas no pasaules vēstures FOTO

6

Teotivakana / Dienvidamerika

Pilsēta dibināta aptuveni 2 gadsimtā p.m.ē vai agrāk, 30 km uz ziemeļiem no mūsdienu Meksikas galvaspilsētas Mehiko. “Vieta kur kļūst par dievu” vai “vieta kurā mājo dievi” no acteku vārda – Teotiuakan. Aptuvenā platība 26-28 kv/km, bet iedzīvotāji apmēram — 200 000. Šī ir viena no vecākajām un lielākajām pilsētām Rietumu puslodē kāda ir pastāvējusi. Pilsēta tika pamesta aptuveni 12 gadsimtā. Iemesli tik minēti vairāki – Klimats, varas maiņa un citi.

7

Petra / Jordānija

Dibināta aptuveni 6. gadsimtā p.m.ē. kā Nabataeans galvaspilsēta, Jordānijas dienvidos. Šī bija galvenā zīda un garšvielu tranzīta pilsēta, bet zemestrīces kaitējuma rezultāta ko tā nodarīja ūdens sistēmai pilsētā piespieda cilvēkus to pamest. Līdz pat 1812 gadam kad šī pilsēta nebija zināma Rietumu pasaulē. To atklāja šveiciešu pētnieks Johans Ludvigs Burkhards.

8

Tikala / Gvatemala

Tikala ir viena no lielākajām Maiju civilizācijas pilsētām. Tā atrodas mūsdienu Gvatemalas ziemeļu daļā. Pastāvēja kopš mūsu ēras 1 – 9 gadsimtam. Apdzīvoja aptuveni 100 – 200 cilvēku. No 200 — 900 gadam pilsēta bija viena no Maiju reģiona līderēm politiskā, ekonomiskā un militārā ziņā. Pilsētu iedzīvotāji pameta laika posmā no 830 – 950
gadam nezināmu iemeslu pēc.

9

Ankora / Kambožda

Pilsētas dibināta aptuveni ap 802 gadu kad khmeru imperators Džajavarmans II pasludināja sevi par «Visuma monarhu» un «Dievu – Karali». Pilsēta bija khmeru impērijas galvaspilsēta no 9. līdz 15. gadsimtam. Atrodas 6 km uz ziemeļiem no Sīemrīebas pilsētas. Karu un klimata ietekmē pilsēta tik pamesta 15 gadsimtā līdz brīdim kad franču naturālists Anrī Мiо to atklāja no jauna 1861 gadā.

10

Maču Pikču / Dienvidamerika

Pilsēta atrodas kalnos virs Urubamba Ielejas Peru. Bieži vien viņu sauc arī par “Pazudušo inku pilsētu”. Dibināta aptuveni ap 1450 gadu, bet kad 1532 gadā viņu teritorijā iebruka spāņu konkiskadori pilsēta bija jau noslēpumainos apstākļos pamesta. No jauna to atklāja amerikāņu vēsturnieks Hirams Bingams 1911 gadā.

FOTO: viralpress.ru