12 iemesli, kāpēc arī pieaugušajiem dzert pienu

Foto – Pixabay

Piens satur 20 dažādu vērtīgu vielu un ar šādu rekordu daudziem citiem produktiem ir grūti sacensties. Tās ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, minerālvielas, vitamīni… Ko un kā senāk cilvēki ārstēja ar pienu?

1. Viens litrs piena nodrošina organismam nepieciešamo dzīvnieku tauku dienas devu, kas tiek iztērēta veco šūnu atjaunošanai un jauno radīšanai.

3. Turklāt pienā esošajam olbaltumam ir optimāls aminoskābju sastāvs, kas tam nodrošina augstu bioloģisko vērtību.

4. Laktoze (piena cukurs) atšķirībā no citiem ogļhidrātiem ir mazāk pakļauta rūgšanai zarnu traktā un veicina zarnu floras normalizēšanos.

5. Puslitrs piena satur 50–70% cilvēkam nepieciešamās diennakts kalcija devas. Augšanas periodā (12–18 gadu vecumā) pusaudža organismam savā kaulu masā jāiegulda vairāk nekā kilograms kalcija. Regulāri nesaņemot kalcija papildinājumu, kaulu masa tā arī paliks līdz galam neattīstīta.

6. Svarīga loma kalcijam ir arī vēlākajos gados: tas neļauj attīstīties osteoporozei.

7. Turklāt kalcijs un magnijs (arī tā pienā ir krietni daudz) rūpējas, lai muskuļi, nervu šūnas, zarnu trakts un nieres strādātu nevainojami.

8. No citiem būvmateriāliem, ko organisms saņem ar katru izdzerto piena glāzi, minami nātrijs, fosfors, kobalts, dzelzs, cinks, selēns, jods.

9. Ne mazums pienā ir arī dažādu vitamīnu: gan taukos šķīstošie (A, D, E, K), gan ūdenī šķīstošie (B1 – tiamīns, B2 – riboflavīns, B6, B12, biotīns, folijskābe un pantotēnskābe). Viens litrs piena dod cilvēkam 30–50% A vitamīna, kas nepieciešams redzei, 85% B2 vitamīna, kas rosina asinsrades procesu, un aptuveni 50% pārējos B grupas vitamīnus, kas tāpat ļoti nepieciešami veselībai.

10. Piens ir bagāts arī ar gremošanas fermentiem, bez kuriem nav iedomājama cilvēka organisma normāla darbība.

11. Jaunākie zinātniskie pētījumi atklājuši arī vēl citas piena priekšrocības. Tajā ir ne mazums bioloģiski aktīvo vielu. Piemēram, lecitīns ietilpst šūnu membrānu sastāvā (pirmām kārtām – nervu audos), tāpēc tiek uzskatīts par ļoti efektīvu organisma vispārējā stāvokļa nostiprināšanas līdzekli.

12. Cita viela – holīns – piedalās vielmaiņas procesos, un tam ir dziednieciska iedarbība aterosklerozes un aknu slimību gadījumos.

Pievienot komentāru