Dumjš mats uz gudras galvas neaug?! Kā novērst plikpaurību, pirms ir par vēlu

Foto – Pixabay

Diennaktī cilvēks zaudē no 50 līdz 100 matiem. Ja organismā viss ir kārtībā, izkritušo matu vietā izaug jauni. Bet, ja kādā no iekšējām sistēmām radusies ķibele, mati sāk izkrist intensīvāk, toties ataugt nesteidzas.

Beigu beigās nekas cits neatliek kā vien skumji pajokot, sak, gudri mati bēg no dumjas galvas. Mediķi šo kaiti sauc par alopēciju.

Cēloņi ir dažādi
Ir ļoti daudz cēloņu, kas rosina matu izkrišanu. Mati vispār ir ļoti jutīgi pret jebkurām organismā notiekošām pārmaiņām. Piemēram, pret stipru stresu, pavājinātu imunitāti un traucējumiem endokrīnajā un asinsvadu sistēmā. Cits izplatīts alopēcijas cēlonis ir vitamīnu un mikroelementu trūkums.

Arī dzelzs deficīta anēmija var būt par iemeslu pastiprinātai matu izkrišanai. Asinīs izšķīdinātā dzelzs ir atbildīga par organisma nodrošināšanu ar skābekli, bet, ja šā minerāla pietrūkst, visas organisma šūnas, matu sīpolus ieskaitot, sliktāk elpo.

Seboreja ir galvas ādas slimība, kuras attīstību izraisa traucējumi ogļhidrātu maiņas procesos (piemēram, cukura diabēta, aknu, aizkuņģa dziedzera, arī kuņģa-zarnu trakta hronisko slimību gadījumā). Uz to, protams, reaģē arī mati: tie kļūst taukaini un viegli izkrīt.

Bez sekām neizpaliek arī ilgstoša dažu medikamentu lietošana. Preparāti, kurus, piemēram, izmanto tuberkulozes ārstēšanai vai kā pretaudzēju līdzekļus, rosina toksisko vielu uzkrāšanos matos.

Bīstams ir A vitamīns: neliela tā deva matu augšanu veicina, bet liela, gluži pretēji, var izraisīt pastiprinātu izkrišanu.

Alopēciju var izraisīt arī hormonālā līdzsvara trūkums. Par matu augšanu uz galvas atbildīgi ir sieviešu hormoni estrogēni, bet to vīrišķie radinieki androgēni rūpējas par apmatojumu citās ķermeņa daļās. Ja organismā paaugstinās androgēnu līmenis, pirmām kārtām no tā cieš uz galvas esošie folikuli (matu sīpoli).

Kad pie dermatologa–kosmetologa ar šo problēmu ierodas sieviete, ārsts vispirms cenšas pacienti nomierināt, jo, laikus un pareizi ārstējot, problēmu, ja vien tai nav pamatā kāda neārstējama slimība, izdodas novērst.

Diemžēl ar vīriešiem viss ir daudz sliktāk: viņiem nosliece uz alopēciju nereti ir iedzimta. Šajā gadījumā pliks pauris gandrīz vienmēr ir galējais spriedums, jo mainīt savu ģenētisko kodu pagaidām vēl nav cilvēka spēkos. Bet, ja alopēciju izraisījuši citi cēloņi, cīnīties ar to ir iespējams.

Piemēram, to var darīt ar hormonu preparātiem, ārstnieciskiem šampūniem, losjoniem, dziednieciskiem augiem, fizioprocedūrām un galvas ādas masāžu. Vīriešu alopēcijas ārstēšana ir ilgstošs process, turklāt ne vienmēr izdodas pilnībā apturēt matu izkrišanu, toties var ievērojami, reizēm pat uz gadu desmitiem piebremzēt šo procesu.

Pastāv arī divi radikāli veidi: transplantācija, kad mati tiek paņemti no tām galvas vietām, kur to ir vairāk, un vienmērīgi izvietoti pa visu galvas virsmu (parasti pieres daļā un galvvidū), un donora matu sīpolu iedzīvināšana. Abas metodes ir ļoti dārgas, toties tālāka matu izkrišana vairs nedraud.

Nenodarīt sev ļaunu
Kolīdz radušās pirmās plikpaurības pazīmes, nepieciešams:
* īsi apgriezt matus. Mazgājot un ķemmējot garus matus, tie izkrīt intensīvāk;

* jāizmanto tikai matu tipam piemērots šampūns. To nekādā gadījumā nedrīkst liet tieši uz galvas – vispirms jāizšķīdina nelielā daudzumā ūdens. Mati jāmazgā ar siltu, bet jāskalo ar vēsu ūdeni;

* mati jāslauka, neizdarot asas kustības. Vislabāk lieko mitrumu viegli izspaidīt un ļaut matiem izžūt;

* iespējami retāk jālieto fēns. Karstais gaiss ādu padara sausu, mati kļūst plāni un trausli. Fēns jātur vismaz 15 cm attālumā no galvas;

* ieteicama galvas masāža. Pirkstu spilventiņus piespiež ādai un izdara apļveida kustības. Tad pirkstus par 1 cm pavirza sāņus un turpina apļot. Tā dara, līdz visa galvas āda izmasēta. Masāžai ieteicams izmantot dažādu augu uzlējumus un novārījumus. Procedūras ilgums – 5–10 minūtes.

Tautas medicīna iesaka
Labākais līdzeklis pret jebkura veida matu izkrišanu ir nātre.

* 6 ēdamkarotes žāvētu lapu aplej ar puslitru ūdens un puslitru galda etiķa, pusstundu vāra uz lēnas uguns, tad izkāš. Katru vakaru iegūtajā novārījumā mazgā matus bez ziepēm.

* Ierīvēšanai lieto nātru izvilkumu spirtā: svaigas lapas rūpīgi nomazgā, ļauj tām nožūt, tad samaļ gaļas maļamajā mašīnā un aplej ar degvīnu (uz 1 daļu nātru masas ņem 10 daļas degvīna). Nedēļu nostādina blīvi aizvērtā traukā, tad izkāš. Ierīvē galvas ādā 1–2 reizes nedēļā.

* Vienlaikus ieteicams katru dienu dzert nātru lapu novārījumu: ēdamkaroti lapu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, vāra 10 minūtes, tad izkāš un atdzesē. Dzer pa pusglāzei 4 reizes dienā pirms ēšanas.

Pievienot komentāru