Dzīva uguntiņa mājās: kamīni un malkas kurtuves. Kā ierīkot?

Foto – Pixabay

Sprakstošas uguns skaņa, smarža un siltums palīdz veidot noskaņu un klasisku omulības gaisotni mājās. Kamīni un malkas kurtuves arī var pazemināt apkures izmaksas, samazinot atkarību no dārgākiem kurināmā veidiem.

Lai gan malkas kamīni ir pievilcīgi, patiesībā tie sūknē siltumu ārā no mājas caur skursteni, kā arī atbrīvo vidē ķīmiskas vielas. Ja jums ir vecs malkas kamīns, apsveriet modernākas kamīna konstrukcijas ievietošanu vai tās aizstāšanu ar jaunāku, efektīvāku modeli.

Jebkuras konstrukcijas kamīns tāpat ir potenciāli bīstams, tāpēc pārliecinieties, lai tiktu ievērotas visas drošuma prasības. Tāpat jāpārliecinās, vai nepārkāpjat gaisa tīrības noteikumus. Teritorijā, kurā tiek kontrolēts izmešu daudzums, vajadzīgs “tīrās degšanas” malkas kamīns. Ja neesat pārliecināti, konsultējieties ar vietējo pašvaldību.

Foto – Pixabay

Atklāts kamīns
Iebūvēts kamīns var būt omulīga siltuma avots, bet jāņem vērā dažas drošuma prasības.

• Izmantojiet kamīna stikla durvis, lai neizlidotu dzirksteles.

• Uzlieciet ugunsdrošu stikla paneli drošumam un netraucētam skatam uz uguni, neriskējot, ka izlidos dzirksteles.

• Pārliecinieties, ka jums ir pareizi kamīna rīki: plēšas un knaibles palīdz uzturēt uguni. Maza liekšķere noderēs pelnu izņemšanai.

Gāzes kamīns sasilda telpu, neradot pelnus.

NODERĪGI
Piemērots kurināmais
Modernās kurtuvēs var dedzināt malku, koka briketes un skaidu granulas. Aptuveni 700 kg sausas, pareizi sagatavotas malkas aizstāj enerģiju, ko iegūst no aptuveni 210 litriem degvielas vai 200 kubikmetriem dabas gāzes.

Gaiši pelēki vai pelēki pelni liecina par efektīvu degšanas procesu, kurā nav oglekļa atlieku – tos var pat lietot dārzā, kā augsnes uzlabotāju ar augstu kālija saturu. Aizdedzinot uguni, pievienojiet kaltētu apelsīna mizu. Tā labi deg un izplata patīkamu smaržu.

Malkas kurtuves un kamīna ieliktņi
Atvērtā kamīna mūsdienīgie varianti ir malkas kurtuves un kamīna ieliktņi. Abos gadījumos uguns deg noslēgtā telpa un ir redzama caur stikla paneli. Tie nodrošina visu malkas kamīna pievilcīgumu bez problēmām, ko sagādā iekuršana, smaka vai sodrēji. Tālāk daži izvēles varianti apsvēršanai.

• Ievietojiet ar malku kurināmu kamīna ieliktni. Tas palīdzēs saglabāt tā klasisko izskatu, pārvēršot tradicionālu mūrētu kamīnu par malkas kurtuvi ar aptuveni 70 procentu iedarbīguma līmeni. Tomēr malkas kurtuvju un ieliktņu trūkums ir tas, ka putekļu daļiņas nosēžas un krāsns un tur sadeg, sausinot gaisu, pat ja uguns deg noslēgtā telpā.

• Stikla paneli regulāri jāslauka ar stiklu tīrītāju, lai noņemtu kvēpus. Vienkārši atcerieties uzsmidzināt logu tīrītāju uz drāniņas nevis tieši uz paneļa un tikai tad, kad tas ir auksts.

• Ja meklējat kaut ko klasisku, izvēlieties čuguna krāsniņu.

• Noskaidrojiet krāsns efektivitātes faktoru. Tas sniedz informāciju, cik enerģijas patiesībā nonāk apkārtējā istabas gaisā.

Gāzes kamīni un kamīna ieliktņi
Gāzes kamīni un kamīna ieliktņi sniedz malkas krāsns izskatu un siltumu, bet ir efektīvāki sildīšanā un ērtāki lietošanā kā moderna labierīcība: tos var ieslēgt un izslēgt ar vienu pieskārienu tālvadības pultij vai sienas slēdzim.

• Izvēlieties gāzes kamīnu atbilstoši mājokļa interjeram. Divpusējs gāzes kamīns, piemēram, ir skaists telpas sadalīšanas elements. Bet, ja jums patīk antīks kamīna dzegas dizains, nopirkt kamīna ieliktni būs izdevīgāk nekā pārbūvēt visu konstrukciju.

• Atrodiet sertificētu inspektoru, lai regulāri pārbaudītu kamīnu attiecībā uz oglekļa monoksīda izdalīšanos un noplūdēm. Daudzi komunālo pakalpojumu uzņēmumi nodrošina ikgadēju drošuma pārbaudi kurtuvēm un ūdens sildītājiem – uzziniet, vai šajā pakalpojumā ietverts arī kamīns.

• Pārbaudiet skursteņa dūmvadu, vai tajā nav aizsprostojumu, putnu ligzdu un lapu, pirms pirmo reizi iekurt uguni rudenī. Katru gadu nodrošiniet skursteņa iztīrīšanu, kuras laikā to var arī pārbaudīt drošuma ziņā.

• Gāzes kamīni nerada dūmus un citus blakus produktus, kas ietekmē cilvēkus ar astmu vai alerģiju. Tie ir viegli kopjami un neprasa pelnu izņemšanu vai aizsardzību pret dzirkstelēm.
Čuguna krāsniņa piešķir klasisku noskaņu, kā arī vairo siltumu telpā.

Pievienot komentāru