Ejam piparmētru pirtī! Kā to sagatavot?


Daudzgadīgs lakstaugs ar spēcīgu smaržu, ko audzē dārzā kā ārstniecības augu. Piparmētra satur ēteriskās eļļas, mentolu, organiskās skābes, minerālvielas un mikroelementus.

Piparmētrai piemīt pretiekaisuma, temperatūru pazeminoša, nomierinoša, antiseptiska, pretsāpju un atvēsinoša iedarbība. Tā dziedē brūces, kā arī veicina žults sekrēciju.

To izmanto inhalāciju veidā pret galvassāpēm, neirozēm, klepus un bronhīta gadījumā. Pirtīs izmanto piparmētru lapu uzlējumu pirts garam, tas atsvaidzina pērtuves gaisu. Lai pagatavotu šādu uzlējumu, ņem piparmētru lapas, tās aplej ar verdošu ūdeni.

Uzlējumu nostādina un izkāš.

NO GITAS BALODES GRĀMATAS “PIRTS ZINĪBAS”

Pirts garam ķipītim ar karstu ūdeni pievieno vienu ēdamkaroti uzlējuma.

Piparmētras var izmantot, pagatavojot vēsu pirts dzērienu — avota ūdenim pievieno piparmētru lapas, ogas un citus augus, atstāj ievilkties vēsā vietā.

Tāpat to var izmantot zāļu tējā, ko bauda pēc pirts rituāla. Pirtsslotas var siet tikai no piparmētrām, kā arī iesiet līdzās citiem augiem un kokiem — peroties tās aromatizē pirts gaisu.

Pievienot komentāru