Vasaras sākums- visgaršīgākais gada laiks. Pirmās zemenes un ķirši, zirņi un burkāni… Un, protams, jaunie kartupeļi! Šķiet, ka nekas nevar būt garšīgāks par vārītiem jaunajiem kartupeļiem ar aromātiskiem garšaugiem. Bet pirms jūs gatavojat garšīgos ēdienus, ir nepieciešams izvēlēties labākos dārzeņus.
Vislabāk, protams, ēst kartupeļus, kas izaudzēti savā dārzā. Bet, diemžēl, ne visiem ir šāda iespēja. Tāpēc šoreiz pastāstīsim, kā neapjukt tirgū un izvēlēties pašus labākos kartupeļus.
LASI ARĪ: Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar sieru
Bumbuļu izskats tieši norāda uz to labvēlīgajām vai kaitīgajām īpašībām. Bumbuļiem jābūt veseliem, cietiem, gludiem, vienotā krāsā. To ir viegli pamanīt ar neapbruņotu aci.
Tumši plankumi uz mizas, vai pat nelieli punkti – tieša pazīme puvei, slimībai, kas bojā bumbuļus no iekšpuses. Šādus kartupeļus nav vērts iegādāties, pat tad, ja maisā ir tikai viena sakne ar defektu. Citiem slimība var būt slēpta.
Labāk iegādāties vidēja izmēra bumbuļus. Pārāk lielos, visticamāk, būs milzīgs daudzums nitrātu, bet pārāk mazus kartupeļus būs ļoti neērti tīrīt.
Kartupeļi ar zaļiem plankumiem- ne pavisam nav pazīme negataviem augļiem. Šādus kartupeļus nevar ēst, jo tie satur toksisku vielu solanīnu, kas var negatīvi ietekmēt cilvēka nervu sistēmu.
Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!