Kā palīdz mārrutks, lavanda, lakrica? Ātrā palīdzība sīkām likstām


Dzīvē mēdz notikt daudz dažādu sīku nepatikšanu, kuru dēļ nav nekādas vajadzības meklēt mediķu palīdzību, jo ar tām katrs var tikt galā pats.

Deguna asiņošana
Apturēt deguna asiņošanu var ar samērā neparastu, taču pavisam vienkāršu paņēmienu: starp virslūpu un smaganām jāiebāž tīra papīra kumšķītis, un asiņošana pāries.

Zilumi
Pamanot, ka sasituma vietā var rasties zilums vai puns, problemātiskā vieta nekavējoties jāierīvē ar krēmu, kas satur arniku. Arnika ātri samazinās iekaisumu un paātrinās asinsriti.

Apdegumi
Lavandas aromāts nomierina, bet lavandas eļļa noņem sāpes I pakāpes apdegumiem (piemēram, ja gadījies pieskarties karstam katlam), paātrina sadzīšanu un novērš rētu veidošanos. Lavandai piemīt arī profilaktiska iedarbība. Apdegums jāapmazgā ar ūdeni un maigām ziepēm, un, kamēr traumētā vieta nožūst, lavandas eļļu (1 daļa) sajauc ar mandeļu vai olīvu eļļu (3 daļas). Pēc tam ar iegūto maisījumu dāsni apziež problemātisko vietu, bet neapsaitē. Procedūru atkārto vismaz 3 reizes dienā, kamēr brūce sadzīst.

Vējā aprautas lūpas
Lūpu krāsu un balzamu sastāvā parasti ir vazelīns, bet reizēm – arī spirts. Jutīgu ādu šīs sastāvdaļas padara sausu, tāpēc labāk lūpas aizsargāt ar rīcineļļu. Aizsargājošās lūpukrāsas vietā labāk nēsāt līdzi nelielu pudelīti ar eļļu.

Aizlikts deguns
Visātrāk iztīrīt deguna blakusdobumus palīdzēs parastie mārrutki. Tajos esošās eļļas paātrina asinsriti, un gļotas izzudīs.

Tējkaroti svaigu rīvētu mārrutku sajauc ar nelielu daudzumu dabīgā ābolu etiķa vai medus, apziež tostmaizīti un apēd. Rīvējot mārrutkus, jāelpo iespējami dziļāk. Mārrutku smarža stimulē gļotu izdalīšanos.

Klepus
Pret ieilgušu klepu labi palīdz lakricas novārījums. Paciņu vai tējkaroti žāvētu lakricu uz 5 minūtēm aplej ar verdošu ūdeni un dzer kā tēju. Dienas laikā jāizdzer 3 tasītes. Klepus pāries, taču profilakses nolūkos tēju vēlams dzert vēl 3 dienas.

Uzmanību! Lakrica paaugstina asinsspiedienu, tāpēc hipertoniķi un diabētiķi šo tēju nedrīkst lietot.

Pievienot komentāru