Kā plastmasas pudeles tūkstošiem Bangladešas iedzīvotāju aizstāj kondicionieri. FOTO

Kā atdzist telpā bez elektrības izdomājuši projekta Eco-Cooler attīstītāji. Lai izveidotu šādu ierīci, vajag parastas plastmasas pudeles un kartona gabalu. Šāds nekomplicēts dizains ir uzstādīts vairāk nekā 25 000 Bangladešas māju, kuru cilvēki dzīvo skārda būdās bez elektrības.

Pagatavot šādu “kondicionieri” ir vienkārši un ne pavisam nav dārgi: kartona gabalā jāizgriež caurumi pudeles kakla diametrā.

1

Tad nogriež pusi pudeli un atstāj daļu ar kakliņu un nogriež vāciņa augšdaļu.

2

Atliek ielikt pudeles dēlī

3

Uzskrūvē vāciņu no otras puses un ievieto dēli logā tā, lai kakliņi būtu vērsti uz telpas iekšpusi.

4

Jo lielāka starpība starp pudeles diametru un pudeles kakliņa diametru, jo labāk. Pamēģiniet paelpot ar plaši atvērtu muti uz plaukstas – jūs sajutīsiet siltumu. Bet, ja jūs elpojat ar trubiņā savilktām lūpām, gaiss kļūs vēsāks, vai ne?

Šis kondicionieris darbojas pēc tāda paša vienkārša principa: karsts gaiss ieplūdīs pudelē, bet, pateicoties kakliņa sašaurinājumam tas atdziest, un telpa būs vēsāka. Atšķirība ir par aptuveni 5 grādiem pēc Celsija, bet pat tik maza starpība karstajās valstīs būs jūtama. Šis ir gadījums, kad apvienojas izcilais, vienkāršais, noderīgais un pieejamais. Šo vienkāršo “gaisa kondicionieri” jūs varat pagatavot pats – paturiet prātā- var negaidīti noderēt!

©TOPRAKSTI.LV/FOTO:adme.ru

Pievienot komentāru