Kā šobrīd izskatās slavenā Monte Kristo pils- Aleksandra Dimā īpašums? Elpu aizraujoši skati! FOTO

Šato de Monte Kristo – apburoša pils, kas atrodas Francijā Port-Mārlijas kalnā, starp Mārlī-le-Roi un Sen-Žermēn-en-Lei. Savulaik šī savrupmāja un parks piederēja slavenajam franču rakstniekam Aleksandram Dimā, kas pazīstams ar saviem piedzīvojumu romāniem, piemēram, “Trīs musketieri” un “Grāfs Monte Kristo”. Pils ir tik pat pazīstama kā romāns, kuras vārdā tas ir nosaukts.

Pils vēsture sākas ar Dimā abu romānu panākumiem. Kad savas slavas augstumos to autors sāka meklēt klusu vietu, kur viņš varētu izvairīties no pilsētas burzmas un rakstīt, Aleksandrs nopirka vīna dārzu 20 kilometrus uz rietumiem no Parīzes.

1846. gadā Dimā bija gatavs projekts nākotnes mājai, pie kura roku bija pielicis slavenais arhitekts Ipolits Djurāns. Projekts ietvēra renesanses stila pili, miniatūru gotisko pili un dārzu ar ūdenskritumiem, dekoratīviem akmeņiem un alām. 1847.gada 25. jūlijā viņš organizēja ballīti saviem draugiem un pielūdzējiem, un apmetās savā “mazajā paradīzē zemes virsū”, kā Dimā sauca savu īpašumu.

Pils Monte Kristo ir īstenojusi dzīvē varenā rakstnieka iztēli. No visām pusēm to rotā fasādes dekori, ķerubi, ziedi un mūzikas instrumenti. Virs pirmā stāva logiem ir reljefi visu laiku slavenāko autoru portreti, bet uz frontona izvietots Dimā ģimenes ģerbonis ar viņa personīgo moto: “Es mīlu tos, kas mani mīl.”

Pirmajā stāvā atrodas neapšaubāmi skaistākā pils telpa: interjers, kas veidots mauru stilā. Dzīvojamā istaba atšķiras ar autentiskiem austrumu dekoriem, tās sienas rotā elegantas ģipša skulptūras un arabeskas, ko izgatavojuši Tunisijas amatnieki. Pirmajā stāvā atrodas arī guļamistaba, bibliotēka un ģērbtuve.

Blakus Šato Monte Kristo ir miniatūra If pils, kas veidota neo-gotikas stilā, kur Dimā devās rakstīt. Uz ēkas fasādes iegravēti viņa romānu nosaukumi, bet kāpnes, kas ved uz pili, dekorētas ar suņa skulptūru.

Parkā atrodas angļu stila dārzs, piestādīts ar apdullinoši skaistiem rožu krūmiem un kokiem – eglēm, lapeglēm, ozoliem, bērziem, skābāržiem un liepām. Savulaik Dimā īpašumā mita arī daudzi dzīvnieki, tostarp četrpadsmit suņi un kaķi. Turklāt, autora īpašumā bija zoodārzs ar dažādiem retiem dzīvniekiem, ko Dimā atveda no saviem ceļojumiem, tostarp pērtiķi, papagaiļi un maitu lija.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru