Kāds laiks būs rudenī? Prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs

Foto – Pixabay

24. augustā Bērtuļi. Tas ir laiks, kad mežos un purvos dienas gaismu ierauga rudens sēnes. Lielās sēņošanas sākums. Šogad laikapstākļi rudens sēņošanai ne īpaši dāsni, bet augusta nogales lietutiņš un aizejošais vasaras siltums var izsaukt vasaras beigu un jau pirmo rudens sēņu vilni, savā blogā raksta populārais laika vērotājs Vilis Bukšs.

Bērtuļos beidzas medus vasara. Lai gan laiks ap Bērtuļiem ir īstais viršu ziedēšanas laiks un bites vēl ievāc debešķīgo viršu nektāru, rudens tuvums liek manīt un brīdina, ka negaidot var iekost pirmās rudens salnas un dzestrie vēji noraut ziedus.

Bērtuļi ir īstā brūkleņu lasīšanas laika sākums. Mana vecmāmuļa teica: Kad starp ziedošajiem viršiem cūcenes sildās, tad brūklenes vasarai ardievas māj…

Bērtuļi prognozē arī rudeni. Kāds laiks Bērtuļu priekšvakarā (23. augustā), tāds pārsvarā visu rudeni, bet it īpaši oktobrī. 23. augusta naktī Viļakas novadā nolija silts un mērens augusta lietus. Vēlāk mākoņains un patīkami jauks augusta beigu laiks.

Iespējams, ka rudens kopumā būs līdzīgs. Mitrs un silts. Vecie stārķi arī vēl nav devušies prom. Čurkstītes, kopā ar bezdelīgām enerģiski medī kukaiņus. Tas norāda, ka arī pēc Bērtuļiem turpināsies mērenai vasarai atbilstoši laika apstākļi un īsti rudenīgs var kļūt tikai septembra pēdējā nedēļā, laikā pirms Miķeļiem (29. septembris).

Pašreizējie laika apstākļi, kādi tie ir šobrīd, paredz arī garu rudeni.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

Pievienot komentāru