Kaitīga taupība: kāpēc kategoriski aizliegts vēlreiz izmantot PET pudeles

Visticamāk, esat dzirdējuši, ka par ūdens iepakojuma kvalitāti jāpārliecinās — vai ar pudeles korķi viss ir kārtībā. Ar to nav pietiekami, lai aizsargātu savu veselību. Uz iepakojuma jābūt norādei, no kādas plastmasas tā ražota.

Šī informācija ir ļoti būtiska veselībai, jo plastmasa dažādos daudzumos izdala ķīmiskas vielas, kas ir tās sastāvā. Jebkura dzeramā ūdens plastmasas pudele satur kādu apzīmējumu.

Piemēram, PET jeb vienreizlietojamās pudeles iepildītajā šķidrumā var izdalīt smagos metālus un vielas, kas ietekmē cilvēka hormonālo sistēmu.

PET ir biežāk izmantotais plastmasas veids. Svarīgi atcerēties, ka tas paredzēts vienreizējai lietošanai. Ja vēlaties tajā iepildīt savu ūdeni, gatavojieties tam, ka jūsu organismā var nokļūt sārmi un baktērijas. HDP ir laba plastmasa, kas faktiski neizdala nekādas vielas.

DACES MARCINKEVIČAS GRĀMATU “mĀJAS APTIECIŅA. AUGI UN DABAS VELTES” ATRADĪSI ŠEIT!

Ja vien tas iespējams, pērciet ūdeni vienīgi šādos iepakojumos. Šī ir cietā tipa plastmasa, ko visbiežāk izmanto piena uzglabāšanai, mazgāšanas līdzekļu uzglabāšanai.

PC vai plastmasa bez īpašām norādēm. Šis ir visbīstamākais plastmasas veids. Tiek izmantots ūdens pudeļu un pārtikas uzglabāšanas trauku izgatavošanai.

No polikarbonāta izgatavotos traukos uzglabāt ūdeni vai pārtiku kategoriski aizliegts: tas izdala bisfenolu — A, vielu, kas iznīcina endokrīno sistēmu, apslāpē hormona estrogēna izdalīšanos.

Pirms kaut ko iegādājaties plastmasas iepakojumā, padomājiet — stikls tomēr ir daudz drošāks!

(No Daces Marcinkevičas grāmatas “Mājas aptieciņa. Augi un dabas veltes”)

Pievienot komentāru