Kas ir barība suņiem un kādi ir tās veidi?

Kas īsti ir suņu barība un kāpēc tā ir svarīga? Jūsu suņa uzturam ir liela ietekme uz viņa veselību un laimi. Tāpēc ir tik svarīgi izvēlēties savam sunim piemērotu barību.

Pastāv daudz suņu barības veidu. Svarīgākā ir pilnvērtīga suņu barība, kurai būtu jāveido jūsu mīluļa uztura pamats. Kāpēc tā ir tik svarīga barība suņu uzturā? Tāpēc, ka tā satur svarīgākās un pamata uzturvielas, kas nepieciešamas dzīvnieka dzīvībai svarīgo funkciju un veselības uzturēšanai. Šie neaizstājamie elementi ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti un mikro- un makrouzturvielas, protams, pareizās proporcijās.

Suņu barības vēsture

Suņu barības vēsture aizsākās jau senos laikos. Senajā Ēģiptē suņus baroja ar pienu un maizi, savukārt senajā Grieķijā suņiem deva maizi ar sieru un garšaugiem. Romas laikos suņus baroja ar gaļu un kauliem, bet viduslaikos suņiem deva galda atliekas. 19. gadsimtā sāka ražot suņu cepumus, bet 20. gadsimtā tika ražota sausā suņu barība. Mūsdienās tirgū ir pieejams plašs suņu barības klāsts, tostarp pilnvērtīga suņu barība un papildbarība. Pilnvērtīga barība var būt gan mitrā barība, gan sausā barība.

Suņu barības veidi

Pastāv trīs suņu barības veidi: mitrā barība, sausā barība un neapstrādāta suņu barība – mājās gatavota barība jeb tā sauktā BARF barība. Mitrā barība ir konservēta barība vai barība maisiņos, kas satur daudz ūdens un palīdz uzturēt organisma mitrumu. Sausā barība ir barība, kas ir sausa un satur mazāk ūdens nekā mitrā suņu barība. Neapstrādāta barība ir barība, kas sastāv no jēlas gaļas, kauliem, un īpašām piedevām.

Izpratne par suņu uzturu

Pamata uzturvielas, kas suņiem ir jāsaņem, ir olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti. Pilnvērtīga suņu barība vietnē fera24.lv ir augstas kvalitātes un satur nepieciešamās vērtības. Olbaltumvielas ir nepieciešamas muskuļu veidošanai un atjaunošanai, tauki ir enerģijas avots, bet ogļhidrāti nodrošina suni ar enerģiju. Papildus šīm trim sastāvdaļām suņiem ir nepieciešami arī vitamīni un minerālvielas. Pastāv dažādi suņu ēdināšanas noteikumi, kas jāievēro, lai nodrošinātu sunim pareizu uzturu. Piemēram, suņiem barība jādod noteiktā diennakts laikā, un barības daudzums jāpielāgo suņa vecumam, svaram un aktivitātei. Pareizas barības izvēle sunim Izvēloties sunim piemērotu barību, jāņem vērā daudzi faktori. Viens svarīgs faktors ir suņa vecums. Atkarībā no suņa vecuma jūsu suņa uztura vajadzības var atšķirties. Citi faktori, kas jāņem vērā, ir suņa svars, aktivitātes līmenis un veselības stāvoklis. Izvēloties barību sunim, ir svarīgi pievērst uzmanību arī produktā esošajām uzturvielām. Vienmēr izvēlieties barību, kas satur pareizo olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu daudzumu.

Specializētas diētas īpašām vajadzībām

Dažiem suņiem ir nepieciešama specializēta diēta, lai apmierinātu īpašas uztura vajadzības. Piemēram, suņiem ar pārtikas alerģijām var būt nepieciešama diēta bez lipekļa vai graudaugiem, vai eliminācijas suņu barība. Suņiem ar lieko svaru var būt nepieciešama diēta ar zemu kaloriju daudzumu, bet vecākiem suņiem var būt nepieciešama diēta, kas satur mazāk ogļhidrātu. Pastāv arī specializētas diētas suņiem ar nieru, aknu un sirds slimībām, taču tās visas jāizraksta veterinārārstam.

Mājas apstākļos gatavota barība – BARF jūsu sunim

Daži suņu īpašnieki izvēlas gatavot barību saviem mīluļiem mājās. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas gatavot barību mājās, ir tas, ka viņi var kontrolēt barības vielu daudzumu un kvalitāti. Tomēr barības gatavošana sunim mājās var būt sarežģīta un laikietilpīga, un viņiem ir ļoti svarīgi precīzi aprēķināt suņa barības vielu vajadzības, kā arī attiecīgi papildināt maisījumus. Ja tas netiek darīts, dažas receptes var nenodrošināt suni ar vajadzīgo uzturvielu daudzumu.

Populāri suņu barības zīmoli

Mājdzīvnieku veikalā ir pieejami vairāki desmiti suņu barības zīmolu. Daži no populārākajiem zīmoliem ir Royal Canin, Brit, Acana, Dolina Noteci, Paka Zwierzaka. Katrs no šiem zīmoliem piedāvā dažādus produktus, viņu suņu barība atbilst dažādām suņu uztura vajadzībām. Izvēloties suņu barības zīmolu, ir labi izpētīt citu suņu aizbildņu atsauksmes, kā arī barības sastāvu un kvalitāti.

Kopsavilkums: Kā atrast labāko suņu barību savam sunim?

Izvēlēties pareizo barību savam sunim var būt sarežģīti, taču tas ir ļoti svarīgi jūsu suņa veselībai un laimei. Izvēloties suņu barību, ņemiet vērā sava suņa vecumu, svaru, aktivitātes līmeni un veselības stāvokli. Ir vērts pievērst uzmanību produktā esošajām uzturvielām un izvēlēties barību, kas satur pareizo olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu daudzumu. Pastāv arī specializētas diētas suņiem ar dažādām uztura vajadzībām, piemēram, bezglutēna diētas, diētas ar zemu tauku saturu un diētas vecākiem suņiem. Izvēloties suņu barības zīmolu, ir ieteicams iepazīties ar citu suņu īpašnieku atsauksmēm, kā arī barības sastāvu un kvalitāti.

Pievienot komentāru