Maija pēdējās dienas ļauj paredzēt, kādi būs Jāņi! Slavenā Bukša prognozes

Foto – Pixabay

Mokeja (23. maijs) nakts vējš rāda, kāds vējš pārsvarā pūtīs pēc mēneša, Līgo naktī un Jāņos. Tāpat arī Līgo nakts mākoņu un lietus iespējamība visbiežāk atkarīga tieši no Mokeja nakts un nereti arī no Sidora (27. maijs) vēju virzieniem un nokrišņiem, Latvijā pazīstamākais laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē savā blogā.

Ja vakars pirms Mokeja nakts skaidrs un dūmaka, tad Līgo nakts, iespējams, būs vēsa, bez nokrišņiem, bet Jāņi saulaini un sausi. Arī vasara vairāk sausa kā slapja. Turpretim ja debesis apmākušās un līst, tad ļoti iespējams, ka Līgo naktī arī būs slapjš un vasarā būs draņķa laiks.

Bez Mokeja (23. maijs) maija nogalē ir vēl trīs nozīmīgas dienas, kas pareģo vasaru. 25. maijā ir Urbāns. Parasti laikā ap Urbānu (25. maijs) zied pīlādži. Šogad zied. Ja pīlādži bagātīgi zied, tad vasaras otrajā pusē un rudenī daudz nokrišņu. Ja 25. maija saullēkts zeltaini sarkanā krāsā, tad vasara būs sausa un karsta.

27. maijā ir Sidors, bet 28. maijā – Pahoms. Ja 27. maijā auksts ziemeļvējš, tad vasara lielākoties vēsa. Ja 28. maijs silts, vasara būs silta. Ja Pahoma dienas (28. maijs) rītausma rožsārta, vasara būs pērkoņaina.

Ticējumi.

Ja Mokeja dienā slapjš – visu vasaru būs slapjš.
Ja Mokeja dienas rītā migla, sarkans saullēkts un dienā lietus – būs slapja, nemīlīga vasara.
Ja Mokeja diena skaidra un saulaina – siena laiks būs sauss un saulains.

Pievienot komentāru