Nolādētās šosejas, Bermudu trīsstūris. Kā mūsu dzīvē izpaužas “pakas likums”

Ilustrācija – Pixabay

Reizēm notiek situācijas, kuras varētu nosaukt par kāda mistiska trillera sižetu: kādā noteiktā vietā vienā un tajā pašā laikā notiek avārijas un ārkārtēji gadījumi.

Turklāt tas viss šajā vietā notiek burtiski ar katru otro autovadītāju, un gribot negribot cilvēki sāk izjust māņticīgas bailes no “nolādētās vai noburtās” vietas.

Cits piemērs no šīs pašas sērijas ir slavenais Bermudu trijstūris, kā arī tās neskaitāmās vietas uz mūsu planētas, kas saistītas ar paranormālo aktivitāšu izpausmēm.

Jāteic, ka zinātnieki nesliecas pakļauties mistikai un izvirza gana drosmīgu hipotēzi, kas pie viena var izskaidrot arī veiksmes un neveiksmes fenomena dabu.

Pēc speciālistu domām, visas šīs parādības saistītas ar tā saukto pakas likumu – atsevišķu notikumu un faktu neizprotamo spēju grupēties gluži kā papīra lapas pakā. Piemēram, gandrīz vai komiskais piemērs ar cilvēku uzvārdiem vienā kolektīvā ir tipiska šā likuma izpausme.

Protams, pakas likums ar to vien neaprobežojas, un savstarpēji līdzīgu faktu apkopojums var veidot situācijas, kuras mēs saucam vai nu par totālām neveiksmēm, vai arī gaišajām svītrām.

Lai gūtu apstiprinājumu šai hipotēzei, zinātnieki nolēma veikt eksperimentu. Nejaušo skaitļu ģenerators grieza visus skaitļus no 1 līdz 100, turklāt viens griešanās cikls ilga 0,02 sekundes. Operatoram nospiežot podziņu, tas apstājās un rādīja to vai citu skaitli.

Saprotams, ka no mūsdienu matemātikas un fizikas viedokļa vajadzētu veidoties absolūti nejaušai skaitļu virknei, jo cilvēks nespēj precīzi paredzēt mirkli, kad būtu nospiežama podziņa, lai skaitļi parādītos sakarīgā secībā.

Lai arī pēc varbūtības teorijas šāda iespēja eksistē, praksē tā ir vienlīdzīga nullei. Tāpēc nav grūti iedomāties, cik liels bija zinātnieku pārsteigums, kad, operatoram sasniedzot noteiktu koncentrēšanās līmeni, sāka parādīties secīgu skaitļu sērijas. Šis fakts lieku reizi apstiprināja pakas likumu, jo to nekādi nevarēja uzskatīt par vienkāršu sakritību.

Taču kas kopīgs šai parādībai ar veiksmēm un neveiksmēm? Pētnieki uzskata – vistiešākais, jo gan pakas likums, gan neizskaidrojamā veiksme ir kāda mazizpētīta, bet ļoti jūtama spēka izpausme, un šis spēks ir – informācija.

Pēc vairāku pētnieku domām, informācija ir ne tikai notiekošā spoguļveida attēls, bet arī virzošs spēks, kas rodas, vēl pirms šie notikumi izpaudušies materiālajā pasaulē.

Ja informācijas blīvums ir pietiekami liels, veidojas vienveidīgu faktu un notikumu ķēde, kuru arī mēdzam dēvēt par melno vai balto svītru.

Pievienot komentāru