Pretsāpju zāles – kā tās noteikti nedrīkst lietot un kad OBLIGĀTI vērsties pie ārsta

Foto – Pixabay

Katrs tiek galā ar sāpēm, kā prot. Daļa, kolīdz kas iesāpas, tūlīt pat iztukšo vai visu mājas aptieciņu. Citi, zobus sakoduši, pacieš mocības cerībā, ka organisms pats tiks galā ar šo pārbaudījumu. Kam taisnība? Kas būtu jādara, lai atbrīvotos no sāpēm un vienlaikus – nenodarītu sev vēl lielāku ļaunumu.

Katra cietēja vēlēšanās ir iespējami ātrāk atbrīvoties no sāpēm. Vai mēs rīkojamies pareizi, uzreiz meklēdami pretsāpju līdzekli? Kādos gadījumos drīkst mēģināt atbrīvoties no sāpēm patstāvīgi un kādos to darīt nedrīkst?

Sāpes ir organisma reakcija uz kaut kādu saslimšanu vai bojājumu. Tāpēc jācīnās ar cēloņiem, kas to izraisījuši. Ir bīstami patstāvīgi novērst sāpes situācijās, kad tas var traucēt diagnosticēt bīstamas slimības attīstību, piemēram, gadījumos, kad ir asas sāpes vēdera rajonā. Vispār pret sāpēm ir jāvēršas, pretējā gadījumā tās var pāraugt nekontrolējamās – tā sauktajās patoloģiskajās sāpēs, un tās uzveikt būs krietni grūtāk.

Mūsdienās ir radīti dažādi preparāti, kas spēj ātri atbrīvot praktiski no jebkurām sāpēm, taču vispārēju rekomendāciju nav un nevar būt. Pretsāpju līdzekļi jāizvēlas ļoti individuāli, un to var izdarīt vienīgi ārsts. Kādi ir paši svarīgākie kritēriji, pēc kuriem ārsts izvēlas pretsāpju līdzekļus pacientam?

Pastāv sāpju novēršanas noteikumi, ko iesaka Pasaules veselības organizācija (PVO), un visi ārsti savā praksē vadās pēc tiem. Vispārējos
vilcienos var runāt par trim sāpju intensitātes pakāpēm. Katrā no tām tiek lietotas atbilstīgas zāles.

Ja sāpes ir vājas, pirmajā pretsāpju terapijas pakāpē tiek lietoti neopija analgētiķi, piemēram, paracetamols, aspirīns, analgīns un citi līdzīgi medikamenti, kas tiek brīvi tirgoti aptiekās.

Tos pacienti nereti lieto patstāvīgi, nekonsultējoties ar ārstu, neapjaušot, ka tas ir ļoti bīstami. Pat vājas sāpes, ja tās novērš nepareizi, var izraisīt nopietnas sekas. Piemēram, ja cilvēks, kas sirgst ar kuņģa čūlu, sāks uz savu roku ārstēt, teiksim, zobu sāpes, tas var beigties ar smagu slimības saasināšanos – pat līdz čūlas asiņošanai.

Kā rīkoties, ja zāles tiek lietotas atbilstīgi ārsta norādījumiem, taču sāpes nepāriet? Tas ir nopietns jautājums. Kad sāpes kļūst stiprākas, pacienti cenšas ar tām tikt galā, palielinot zāļu devas.

Visbiežāk tas notiek hronisko slimību saasināšanās brīžos, piemēram, locītavu, kaulu un muskuļu vai galvassāpju gadījumā. Nekādā ziņā nedrīkst cīnīties ar sāpēm, vienkārši palielinot preparātu devas. Tas ir bīstami. Tādā veidā sāpes parasti tiek novērstas, taču var rasties nopietnas komplikācijas.

Ja zāles nepalīdz, jāpāriet uz efektīvāka analgētiķa lietošanu, kam pretsāpju potenciāls ir lielāks. Daudzus interesē, vai šādi preparāti nav narkotiski. Vai nav iespējams tikt galā ar sāpēm, nelietojot narkotikas, ja vien gadījums nav īpaši smags.

Diezgan izplatīti ir maldi, ka pilnīgi visiem opija preparātiem piemīt narkotiska iedarbība. Piemēram, lietojot tramadolu instrukcijā norādītajās devās, tam nav narkotiskas iedarbības, lai arī tas pieder pie stipras iedarbības līdzekļiem. Tam ir diezgan augsta pretsāpju aktivitāte, un atšķirībā no narkotiskajiem analgētiķiem tas neizraisa smagas blaknes, piemēram, nomācošu iedarbību uz organisma vitālajām funkcijām (elpošanu un asinsriti), neizraisa arī pieradumu un atkarību. Tāpēc tramadolu plaši lieto dažādās medicīnas jomās: reimatoloģijā, neiroloģijā, ķirurģijā, onkoloģijā. Daudzos gadījumos tas ļauj izvairīties no narkotisku preparātu lietošanas vai vismaz atlikt to lietošanu uz ievērojami vēlāku laiku.

Pretsāpju terapijā tramadols ir starpposms starp neopija analgētiķiem, ko lieto vāju sāpju gadījumā, un narkotiskajiem preparātiem – tos nozīmē onkologi un onkohematologi gadījumos, kad citi līdzekļi diemžēl vairs nav efektīvi.

Stipras iedarbības pretsāpju preparātus aptiekās pārdod ar speciālām receptēm. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kam šīs zāles tiešām vajadzīgas, nav problēmu tās iegādāties. Jāuzsver, ka ārsta konsultācija vajadzīga pirms jebkura analgētiķa lietošanas, jo faktiski nav tādu zāļu, kam vispār nebūtu nekādu blakusefektu. Tāpēc, nozīmējot medikamentus, lai izvairītos no komplikācijām, jāņem vērā katra pacienta individuālas īpatnības.

Pievienot komentāru