Rudens receptes: rieksti medū, pastaigas, pirkstu vingrojumi


Lietas, kas rudenī svarīgas: sulas; lietussargs; mežs; tomāti; korekcijas ēdienkartē; rudens saulgrieži; aktinīdija; vingrojumi pirkstiem; rieksti medū; pikniks; kartupeļi.

Korekcijas ēdienkartē
Rudenī ēdienkartē nepieciešamas nelielas korekcijas. Ēdienam šajā gadalaikā jābūt sildošam – siltam un nedaudz asam.

Biežāk galdā liekama zupa: harčo, borščs, dārzeņu, zirņu vai kāda cita. Ieteicams virumam pievienot pāris tomātu – tie ne tikai dos zupai pikantāku garšu, bet arī bagātinās organismu ar likopēnu – vērtīgu antioksidantu, kas aizsargā no daudzām problēmām. Tā kā likopēns vislabāk uzsūcas ar taukiem, papildus buljonā vārītai zupai ieteicams pagatavot arī tomātu salātus.

Apciemot mežu
Ir ne mazums ļaužu, pie kuriem rudens atnāk kopā ar skumjām un nomāktību, taču daba visiem negatīvajiem noskaņojumiem radījusi spēcīgu pretlīdzekli, un tas ir mežs. Meža gaiss, miers un klusums nomierina nervus, mazina spriedzi un uzlabo garastāvokli. Turklāt rudenī uz mežu var doties ar noteiktu mērķi patīkamo apvienot ar lietderīgo – salasīt sēnes ja ne gluži ziemas krājumiem, tad vismaz gardām pusdienām.

Ļoti pozitīvu emocionālo iespaidu sniedz arī krāšņā koku lapotne, kuru rudens iekrāsojis fantastiskās toņkārtās. Lai papriecātos par šo skaistumu, nemaz nav jāmēro tāli ceļi – var paieties pa parku vai paraudzīties uz tuvāko koku pa logu.

Kokteilis imunitātei
Patīkamā atvasara ir īsa. Pēc tās nāks vēji, lietavas un pirmās saaukstēšanās. Ja vasaras mēnešos neizdevās imunitāti maksimāli nostiprināt, laiks to izdarīt tagad. Katru rītu un vakaru 15 minūtes pirms ēšanas jāpagatavo un jāizdzer sulu maisījuma kokteilis, ko pagatavo no 2 āboliem, 2 burkāniem, 1 bietes un 1 citrona vai 1 ēdamkarotes dzērveņu sulas.

Krāsu izvēle
Ļoti ieteicams izvēlēties atbilstīgus krāsu toņus – jebkurus dzeltenos un gaišbrūnos. Bet ar sarkano toni jābūt piesardzīgiem – tas var kaitināt. Bet rudie un ķirškrāsas toņi radīs psiholoģiska patvēruma un komforta sajūtu, vairos ticību saviem spēkiem. Starp citu, piemērotas krāsas lietussargs var kļūt par teicamu antidepresantu lietainā laikā.

Pikniks svaigā gaisā
Zelta rudens ir kā radīts, lai sarīkotu jauku pikniku dabā – kā atvadas aizgājušajai vasarai. Kad vēl, ja ne tagad darbā un ikdienas rūpēs aizņemti ļaudis varēs satikties šādos apstākļos? Psihologi jau sen pierādījuši, ka daba un draugu pulkā pavadīts laiks noņem stresu un uzlabo psihisko un fizisko veselību. Kopīgi gatavotais šašliks vai ugunskurā ceptie kartupeļi un desiņas ilgi paliks atmiņā un sildīs sirdi un prātu.

Atvieglot slodzi smadzenēm
Pēc atslābinošās vasaras nav viegli iekļauties lietišķajā ritmā un atsākt intelektuālo darbu ar pilnu slodzi. No piepūles mēdz uzdot nervi, parādās ātrs nogurums, nespēja koncentrēties uzdevumiem.

Lai to nepieļautu, ieteicams:

* katru dienu apēst pāris karošu valriekstu medū. To sastāvā esošie E vitamīns un B grupas vitamīni, kalcija un fosfora sāļi labvēlīgi ietekmēs intelektuālo aktivitāti;

* regulāri pamasēt lielos kakla muskuļus aiz ausīm un pakausi – tas palīdzēs noņemt spriedzi;

* apņemt galvu ar abām rokām un uzspiest dažādās vietās. Ja kādā vietā parādās sāpju sajūtas, tā enerģiski jāizmasē, līdz pilnībā atslābinās.

Izvingrināt pirkstus
Noskaņoties darbam labi palīdz pirkstu izvingrināšana – tas pamatā ir ar galvas smadzenēm saistīto aktīvo punktu kairināšana. Šie vingrojumi uzlabo atmiņu, koncentrēšanās spējas, uzmanību un pat veicina tālredzību.

Vingrojumi ir pavisam vienkārši: īkšķa spilventiņam pēc kārtas spēcīgi uzspiež ar tās pašas rokas rādītājpirkstu, vidējo pirkstu, zeltnesi un mazo pirkstiņu (izpilda 20 reižu katrai rokai).

Jāraugās, lai pirkstu augšējās falangas būtu izliektas uz augšu. Pēc tam ar īkšķa spilventiņu pēc kārtas spēcīgi uzspiež tās pašas rokas pārējo pirkstu pamatnei (arī 20 reižu katrai rokai).

Kartupeļi – sirdij
Jaunie ar visu mizu cepeškrāsnī vai ugunskurā ceptie kartupeļi ir teicams līdzeklis pret dažādām sirds izcelsmes tūskām: augstā kālija sāļu satura dēļ kartupeļi ne tikai uzlabo sirdsdarbību, bet arī palīdz pret sirds mazspēju.

Gana daudz kālija ir kabačos un baklažānos: abi šie dārzeņi regulē sirds muskuļa un virsnieru dziedzera darbību, pastiprina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma.


Ar ko pabarot asinis

Viens no cēloņiem, kas veicina nogurumu pēc vasaras atvaļinājuma, ir dzelzs deficīta anēmija. Organisms dzelzi zaudē regulāri, tāpēc tā krājumi jāpapildina, un to var panākt, lietojot uzturā atbilstīgus produktus: liellopu aknas, liesu gaļu, treknas zivis, pākšaugus, lapu dārzeņus, plūmju sulu.

Dzelzs vislabāk uzsūcas kopā ar C vitamīnu, tāpēc salātus (un arī zivis) ieteicams apslacīt ar citrona sulu. Svarīgi paturēt prātā, ka maltītes laikā, ēdot dzelzi saturošos produktus, nedrīkst dzert ne tēju, ne kafiju – tajos esošais tanīns apgrūtina dzelzs uzsūkšanos.

Aktinīdija
Aktinīdija, ar kurām vasarnīcu un dārziņu īpašnieki mēdz apaudzēt lapenes, priecē ne tikai ar lapu krāsu un aromātu, bet arī saldajiem augļiem. Žāvētas aktinīdijas ogas pēc garšas atgādina rozīnes, bet C vitamīna tajās ir krietni vairāk. Ogas žāvē atvērtā 40–50 grādus karstā cepeškrāsnī.

Pievienot komentāru