Sākusies balsošana ASV prezidenta vēlēšanās

Dienas gaitā vēlēšanu iecirkņi sāks darbu arī citos štatos, kas atrodas tālāk uz rietumiem. Pēdējie durvis vērs vēlēšanu iecirkņi Havaju salās, kas ir uz rietumiem vistālāk esošā ASV pavalsts.

Rekordliels vēlētāju skaits – 46 miljoni – 34 pavalstīs un Vašingtonas apgabalā, kur to atļauj likums, savu izvēli izdarījuši jau priekšlaicīgās balsošanas laikā.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas liecina, ka Klintonei priekšlaicīgajā balsošanā ir neliels pārsvars.

Lai gan arī vispārējās aptaujās Klintone joprojām saglabājusi nelielu pārsvaru, neviens no ekspertiem tomēr neizslēdz arī Trampa uzvaras iespēju.

Saskaņā ar vietnes “RealClearPolitics” aplēsēm demokrātu kandidāte savu sāncensi no Republikāņu partijas aptaujās vidēji apsteidz par 3,3 procentpunktiem.

Taču dažos no tā dēvētajiem svārstīgajiem štatiem Klintones pārsvars ir vēl mazāks vai pat Tramps viņu apsteidz.

Sagaidāms, ka uzvarētāja vārds nekļūs zināms agrāk kā plkst.5 pēc Latvijas laika.

Pirmie nobalsojušo aptauju rezultāti kļūs zināmi, sākot ar plkst.19 pēc ASV Austrumkrasta laika (trešdien plkst.2 pēc Latvijas laika), kad vēlēšanu iecirkņus sāks slēgt austrumu piekrastes štatos, un var paiet trīs līdz četras stundas līdz sāks noskaidroties, uz kuru pusi sliecas svaru kausi.

Taču arī vēl tad intriga var saglabāties.

Tiesa, zināmas korekcijas šajā plānā var ienest tīmekļa žurnāls “Slate” un jaunizveidotais vēlēšanu datu analīzes uzņēmums “Votecastr”, kas grasās lauzt tradicionālo vēlēšanu dienas informācijas embargo un tiešsaistē reālajā laikā publicēt nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātus un to ekstrapolācijas, vēl pirms būs beigusies balsošana.

AVOTS: FOCUS.LV

Pievienot komentāru