Šīs 8 lietas sapratīs tikai tie, kuri dzimuši astoņdesmitajos! FOTO

Ar ko iezīmējas pagājušā gadsimta 80-tie gadi? Tas bija briesmīgs laiks- Černobiļas avārija, perestroika, kad cilvēki, kas dzīvoja slēgtā valstī, sāka uzzināt to, par ko agrāk pat nenojauta.

Vēl tajā laikā starp skolēniem bija daudz mītu, kas tika nodoti no paaudzes paaudzē. Patiesību par tiem reti kurš zināja, bet joprojām stingri ticēja. Šajā rakstā mēs esam apkopojuši dažus no populārākajiem tā laika mītiem.

Auto par rubli

1965. gadā PSRS pirmo reizi tika izlaists jubilejas rublis 60 miljonos eksemplāru. Pats par sevi rublis skolniekiem- tā ir bagātība, bet tas neapturēja jaunos fantastus. 80.gados daudzi bērni teica saviem vecākiem, ka rublis ticis kalts no kāda metāla, ko cītīgi medī japāņi un amerikāņi. Metāls bija tik slepens, ka neviens pat nezināja tā nosaukumu. Bet, domājams, bija zināma organizācija, kas par šādu rubli deva jaunu automašīnu. Tikai organizācijas nosaukumu tā arī neviens nezina…

1

Multenis

Šo mītu droši vien zina katrs. It kā, kad spēlētājs sakrāj noteiktu punktu skaitu (visbiežāk 1000) pazīstamajā spēlē “Nu, pagaidi!”, bija jāparādās multenim, kas nav sliktāks par Disney personāžiem.

2

Karate pašmācībā

Karate Padomju Savienībā bija aizliegts, bet dažādu filmu ietekmē tas baudīja milzīgu popularitāti. Visi zēni zināja slaveno karatē pozu un sapņoja par ķieģeļu šķaidīšanu ar dūrēm. Šur un tur bija mīts, ka to varat sasniegt, ja regulāri berzē delnas malu ar šīfera zīmuli. Noteikumi bija divi: zīmulim jābūt ķīniešu, un to nepieciešams izmantot līdz beigām. Visbiežāk tos, kas atrada ārzemju zīmuļus un tos izlietoja līdz beigām, visbiežāk nonāca slimnīcā ar pirkstu vai plaukstas lūzumiem.

3

SSD un rotaļlietas slepkavas

Reizēm šķiet, ka dažus no mītiem izgudroja pieaugušie, pasargājot savus bērnus. Visi pazīst leģendu, ka braukā melns autobuss (vai “Volga”), kurā bērni tiek ievilināti un aizvesti nezināmā virzienā. Atpazīt transportlīdzekli varēja pēc burtiem “SSD”, kas bija numura zīmē. Saīsinājums no “Nāve Padomju bērniem”. Tika runāts arī par kādu mītisku rotaļlietu, ko var atrast uz ielas. Atnestas mājās, tās kaut kā “aktivizējas” un izposta ne tikai jauno īpašnieku, bet arī visu ģimeni.

4

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu vēl 4 mītus!

Pievienot komentāru