Skandāls? Kāpēc superpopulārā Faceapp lietotne tracina amerikāņus (VIDEO)

Soctīklus pārņēmusi jauna mode – pārveidot fotogrāfijas lietotnē FaceApp, kas ļauj pārliecinoši “ieskatīties nākotnē vai pagātnē” – uzmodelēt savu (vai citu cilvēku) seju vecumdienās vai jaunībā.

Droši vien daudzi nezina, ka jaunā interneta hita autori ir Sanktpēterburgā, Krievijā, bāzēts uzņēmums, turklāt ASV jau satraukušies par riskiem nacionālajai drošībai.

Senāta demokrātu mazākuma līderis Čaks Šūmers aicinājis Federālo Izmeklēšanas biroju (FIB) veikt izmeklēšanu saistībā ar Krievijā bāzētās populārās mobilās lietotnes “FaceApp” darbību, kas lietotājiem ļauj attēlos mainīt savu izskatu.

Šūmers aicinājis FIB un patērētāju tiesību aizsardzības struktūru FTC “noskaidrot riskus nacionālajai drošībai un privātumam” saistībā ar “FaceApp” darbību.

Lietotni izmanto miljoniem amerikāņu, bet to izstrādājis Sanktpēterburgā, Krievijā, bāzētais uzņēmums “Wireless Lab”.

“”FaceApp” atrašanās Krievijā raisa jautājumus par to, kā un kad uzņēmums sniegs piekļuvi ASV pilsoņu datiem trešajām pusēm, potenciāli arī ārvalstu valdībām,” vēstulē FIB norādīja senators.

“Tas radītu nopietnas raizes, ja ASV pilsoņu sensitīva personīgā informācija tiktu nodota kādai naidīgai ārvalstij, kas aktīvi ir iesaistīta kiberuzbrukumos pret ASV,” viņš piebilda.

Šūmers nav vienīgais demokrāts, kas ir satraukts. Atbilstoši avīzes “Washington Post” informācijai partijas Nacionālā komiteja brīdinājusi 2020.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas dalībniekus, lai viņi “šo lietotni dzēš bez kavēšanās”.

Partija ir īpaši noraizējusies par izspiegošanu, ko varētu veikt Maskava, pēc 2016.gada vēlēšanu kampaņas. Tās gaitā vairākas demokrātu amatpersonas cieta Krievijas hakeru uzbrukumos.

Lietotnes “FaceApp” pārstāvji nav reaģējuši uz Šūmera vēstuli, bet uzņēmuma “Wireless Lab” vadītājs “Washington Post” sacīja, ka lietotne fotogrāfijas nekādiem citiem mērķiem neizmanto.

Fotogrāfijas uzņēmuma serveros tiek dzēstas 48 stundu laikā, un Krievijas varasiestādēm datiem nav piekļuves, sacīja Jaroslavs Gončarovs.

“Wireless Lab” lietotni radīja 2017.gadā, un tā izmanto mākslīgo intelektu, lai modificētu lietotāju fotogrāfijas, mainot matu krāsu, liekot sejā parādīties krunkām vai arī mazinot vecuma pazīmes.

Šobrīd tā ir visvairāk lejuplādētā bezmaksas lietotne vietnē “Google Play”. Pēc tam, kad par lietotni ieinteresējās tādas slavenības kā mūzikas superzvaigzne Dreiks un NBA čempions Stefs Karijs, tās lietotāju skaits pārsniedzis 100 miljonus.

Pievienot komentāru