Vai ar jūrascūciņu var noteikt diagnozi? Diskutē Anatolijs Danilāns un Pēteris Strubergs

Publicitātes foto Jānis Brencis

“Braukājot pa pasauli, daudzviet esmu redzējis šamaņus jeb tautas medicīnas piepratējus, kuri ar savām īpašajām metodēm mēģina noteikt diagnozi un izārstēt cilvēku. Bolīvijā redzēju tādu skatu: slimnieku nogulda gultā vai uz paklāja, ņem jūrascūciņu un lēnām velk pāri ķermenim aptuveni sprīža attālumā no tā, no galvas līdz kājām. Pēc tam jūrascūciņu uzšķērž un skatās iekšas. Pēc to stāvokļa un krāsas šamanis nosaka diagnozi.

Lētāks, bet līdzīgs variants paredz olas izmantošanu — ar to novelk pa augumu, sasit olu bļodā un skatās rezultātu. Pats piedzīvoju pareizu diagnosticēšanu ar jūrascūciņu! Kā tu skaidrotu šīs prakses? Pie ārstiem jau tur neviens neiet, visi apmeklē šamaņus,” jaunākajā grāmatā “Dakteri un šamaņi” pauž ceļotājs Pēteris Strubergs.

Profesors Anatolijs Danilāns, otrs šīs grāmatas līdzautors, skaidro zinātnisko pieeju: “Šamanisms pastāvējis jau pirms zinātniskās medicīnas un bijis labi attīstīts. Šamaņi gan nav mediķi, un tevis pieredzētais nav medicīna.

Viena lieta ir placebo ietekme, kuru izmanto arī zinātniskajā medicīnā. Piedaloties zinātniskos pētījumos, kuros pārbauda medikamentu efektivitāti, pats esmu novērojis, kā tas darbojas. Piemēram, viena dalībnieku grupa saņem kādu medikamentu pret konkrētu veselības problēmu, kamēr otrai grupai dod placebo.

Šādos pētījumos ne ārsts, ne pacienti nezina, kurās tabletēs ir aktīvā viela, bet kuras ir “tukšas”. Pārbaudot rezultātus, izrādās, ka placebo grupā ārstējošais efekts ir 40 procenti. Šādos pētījumos fokuss ir otrā grupa, kurā iedarbībai vajadzētu būt aptuveni 80 procentos vai pat vairāk gadījumu.

Nekad nav tā, ka placebo grupā dotās “zāles” nemaz nepalīdzētu. Vēl interesanti ir tas, ka placebo ietekme ir atkarībā no tautības. Piemēram, vāciešiem placebo efekts parasti ir minētie 40 procenti, latviešiem varētu būt līdzīgi. Savukārt skotiem tas ir tikai trīs procenti!

Vēl ir liela iespējamība, ka šamanisma jeb nezinātniskās medicīnas spēju demonstrācijās arī “slimnieks” ir spēles jeb teatralizētā uzveduma dalībnieks.

LASI VAIRĀK ANATOLIJA DANILĀNA UN PĒTERA STRUBERGA GRĀMATĀ “DAKTERI UN ŠAMAŅI”!

Pievienot komentāru