Viņai ir 8 gadi, vīram 37! Ko slēpj viņu laulība?

Ja paļaujamies uz UNICEF datiem, katru gadu aptuveni 10 miljoni meiteņu ir spiestas precēties pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Lai gan lielākajā daļā valstu tas ir aizliegts, ne visi nespēj pretoties vecāku gribai.

4 no 10 laulībām ar bērniem tiek veiktas Indijā. Šādas savienības šeit ir aizliegtas ar likumu, un vien par piedalīšanos šādās kāzās paredzēts naudas sods 100000 rūpiju (aptuveni 2000 dolāru) un divi gadi aiz restēm. Bet likums nedarbojas. Jauno meiteņu radinieki neatlaidīgi ignorē jebkādus aizliegumus.

Indijas ziemeļu daļā Radžastānas štatā nesen notika divu jaunu māsu kāzas. Vecākajai 11 gadi, jaunākajai – tikai 6.

“Mēs vienmēr esam tā darījuši. Valdība aizliedz laulības ar nepilngadīgajiem, bet mēs to darījām un arī turpmāk būs tādas kāzas” apliecina jauno līgavu vectēvs

Kā norādīja vietējās nevalstiskās organizācijas pārstāvis, bērnu laulību leģitimitāti atbalsta visa kopiena, bet vīrs un sieva sāk dzīvot kopā tikai pēc meitenes 15 gadu vecuma sasniegšanas.

26 gadus vecā Rumana saka, ka viņa tika izprecināta 6 gadu vecumā, bet viņa sāka dzīvot kopā ar savu vīru pēc 15 gadu vecuma.

“Ja es nebūtu precējies, bet ieguvusi izglītību, man nebūtu jāstrādā laukā zem karstas saules” sūdzas Rumana.

Agrās laulības ir galvenais šķērslis izglītībai. Un pat pamatzināšanu trūkums neļauj meitenei sasniegt pienācīgu ienākumu avotu un neatkarību.

Maznodrošinātajiem vecākiem Āzijas ģimenēs meitas ir tikai slogs. Tādēļ viņi mēģina atbrīvoties no savām meitām, izprecinot tās. Un, ja izdodas atrast līgavaini, kurš atbilst vietējiem labturības standartiem, vecākiem tā ir reāla veiksme. Šādos gadījumos bērna viedoklis paliek pēdējā vietā.

Piemēram, meitene no Jemenas Nuzhuda Ali apprecējās 8 gadu vecumā ar trīs reizes vecāku vīrieti. Lai gan saskaņā ar līguma noteikumiem vīram bija jāuzņemas viņas aprūpe līdz pilngadības sasniegšanai, viņš izņirgājās par jauno sievu un izvaroja viņu pirmajās laulības dienās.

Par laimi, meitenei pēc 2 mēnešiem izdevās izbēgt un meklēt palīdzību. Bet Jemenas likumdošanā nav nekādu ierobežojumu laulību vecumam. Tāpēc meitenes ģimenei tika piespriests izmaksāt kompensāciju viņas vīram 200 USD apmērā.

Feirūzu Ahmedu Haideri izprecināja, kad viņa bija tikai 11 gadus veca. Meitene bija slima un bija nepieciešama steidzama asins pārliešana. Bet 25 gadus vecais līgavainis bija gatavs maksāt par ārstēšanu. Un, lai arī laulības līgums paredzēja, ka līdz meitenes pilngadībai vīrs nedrīkst stāties ar viņu dzimumsakaros, viņš viņu izvaroja pirmajā naktī.

Feirūza izbēga no izvarotāja, bet tiesību akti joprojām ir viņas vīra pusē. Jaunās līgavas radiniekiem tika dota izvēle: atdot vīram viņu vai naudu.

Starp citu, līgavas izglābšanās tiek smagi sodītas. Piemērs ir Afganistānas meitenes Aišas Mohammadzai stāsts, kura bija precējusies ar vietējo kaujinieku. Bērns piedzīvoja ņirgāšanos ne tikai no sava vīra, bet arī daudzu viņa radinieku puses.

Kad pāris gadus vēlāk Aiša izbēga, vietējās varas iestādes atgrieza viņu likumīgajam vīram. Un viņš viņu sodīja ar deguna un ausu nogriešanu. Tad viņš atstāja savu sievu nomiršanai kalnos. Meitenei izdevās nokļūt līdz tuvākajai militārajai bāzei, kur viņas dzīvību izglāba speciālisti.

Lai izvairītos no piespiedu laulībām, sievietes no Austrumu valstīm bieži apzināti upurē skaistumu. Rahimu izprecināja, kad viņa vēl bija bērns. Pēc nepārtrauktas vīra ņirgāšanās un uzmākšanās, viņa spēra izmisuma soli. 14 gadus vecā meitene aplējās ar petroleju un guva briesmīgus ķermeņa un sejas apdegumus.

Miljoniem meiteņu visā pasaulē katru gadu zaudē savu bērnību un ir nelaimīgas situācijas ķīlnieki. Radinieki tās izmanto kā dzīvo valūtu, neuztraucoties par bērnu salauzto likteni. Galu galā Austrumu valstīs šāda attieksme pret sievietēm un laulībām tiek uzskatīta par normu. Un šī ir lielā atšķirība starp Austrumiem un Rietumiem.

Kaut arī cerēt uz šīs problēmas ātru risinājumu nevar, gribas ticēt, ka reiz sievietēm visā pasaulē būs tiesības neatkarīgi izvēlēties savu dzīvesveidu.

©TOPRAKSTI.LV / AVOTS: ofigenno.com

Pievienot komentāru