171 Vidzemes ainavu dārgums 322 pastkartēs

Ekrānšāviņš no Facebook

Lai pateiktu paldies aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” dalībniekiem Vidzemē, katrs no tiem saņēmis personisku vēstuli ar pieteiktās ainavas iemūžinājumu laikā, kad Latvija svin savu simto jubileju. Kopumā ar profesionālu fotogrāfu atbalstu 322 fotogrāfijās iemūžināta 171 Vidzemes ainava. Starp tām gan plašākai publikai zināmas, gan arī pavisam mazam lokam atpazīstamas. Tās vienkopus elektronisku pastkaršu formātā skatāmas arī Vidzemes plānošanas reģiona sociālās vietnes Facebook profilā (@VidzemesPlanosanasRegions).

Neskatoties uz to, ka aktivitātes ietvaros katrā no reģioniem iedzīvotāju un ainavu ekspertu padomes balsojuma rezultātā noteikti 10 raksturīgākie ainavu dārgumi, aktivitātes koordinatori Vidzemē vēlējušies apkopot vidzemnieku sajūtas par sev nozīmīgākajām ainavām.

Aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā Dace Laiva: “Aktivitāte ļāvusi apjaust, ka cilvēks un ainava nav nošķirami. Vērtība var būt ne tikai plaši pazīstamam dabas objektam, ko bieži ieraugām uz pastkartēm, bet tā var būt atrodama arī savas mājas pagalmā. Ar nolūku izvēlējāmies fotogrāfijas noformēt kā pastkartītes, parādot, ka ikviena cilvēka ainavu sajūta ir unikāla. Jāpiezīmē, ka jau šobrīd esam saņēmuši jautājumus par to, vai plānojam izdot pastkaršu sēriju ar Vidzemes ainavām – cilvēkiem tās patīk. Varbūt kādreiz mums būs pašiem savs pastkartīšu komplekts.”

Ekrānšāviņš no Facebook

Atgādinām, ka visus ainavu dārgumus vienviet 26.oktobrī varēs aplūkot Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Vēlāk ikvienam interesentam tiks dota iespēja iesaistīties Latvijas ainavu dārgumu popularizēšanā, kļūstot par ceļojošās izstādes pieturvietu (vairāk informācijas www.ainavudargumi.lv sadaļā “Aktualitātes”).

Aktivitāti “Ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” plānots noslēgt ar diskusiju par katra reģiona raksturīgāko ainavu iekļaušanu Latvijas Kultūras kanonā. Par to, cik un kuras no ainavām tajā varētu tikt iekļautas, aktualizēsies diskusijās gada nogalē.

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē, kuri no oktobra ir aplūkojami tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv.

Aktivitāti īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un plānošanas reģioniem.

Pievienot komentāru