4. Tartrazīns (E102)
Pēc būtības šī viela ir krāsviela. To lieto dažāda veida siera, makaronu, konditorejas izstrādājumu un gāzētu dzērienu ražošanā. Piedeva E102 ir pietiekami spēcīgs alergēns, retos gadījumos var izraisīt nātreni. Eksperimentos ar dzīvniekiem pierādīts, ka tartrazīns palielina nieru un virsnieru dziedzera vēža risku. Norvēģijā un Zviedrijā šī piedeva ir pilnībā aizliegta. Īpaši bīstams tartrazīns ir bērniem, jo tas var traucēt bērna smadzeņu darbību.
5. Nātrija nitrāts (E251)
Šī piedeva ir spēcīgs antioksidants, to pievieno dažāda veida gaļai, lai saglabātu apetelīgu krāsu un smaržu, kā arī tam ir antibakteriālas īpašības. N-nitrozamīns, kas veidojas gaļas produktu termiskās apstrādes laikā, ir spēcīgs kancerogēns un palielina zarnu vēža iespējamību.
Ne visas pārtikas piedevas ir drošas cilvēku veselībai, tāpēc pirms iegādes rūpīgi jāizpēta produktu sastāvs. Ēd veselīgi un esi vesels!
©TOPRAKSTI.LV / AVOTS: fabiosa.com