9 ikdienas ieradumi, kas patiesībā grauj mugurkaula veselību

Mūsdienās reti kuru nepiemeklē muguras sāpes – par to lielākoties atbildīgs ir sēdošs dzīvesveids un dažādu viedierīču neergonomiska izmantošana. Lai arī slikta stāja un hroniskas sāpes var rasties daudz dažādu faktoru ietekmē, zinātnieki iesaka aplūkot sarakstu ar to, ko paši izvēlamies savai veselībai kaitēt.

Smēķēšana

Smēķēšana ir visai kaitīgs ieradums, tomēr neskaitot citus riskus, tā izraisa arī muguras sāpes, jo nikotīns pārtrauc normālu asins piekļuvi muguras smadzenēm.

Dienas ritma neievērošana

Zinātnieki ir atklājuši, ka šūnu stāvoklis kaulos ir tieši atkarīgs no tā cik stabils ir dienas un nakts režīms.

Izpētīts, ka gadījumos, kad tiek izjaukts dienas ritms (vecuma, hroniska bezmiega vai nakts darba dēļ) šūnas sāk funkcionēt daudz sliktāk, novedot pie hroniskiem iekaisumiem, un kaulu deģenerācijas.

Ilgstoša stāvēšana kājās

Mēs visi esam dzirdējuši, ka sēdēšana ir kaitīga, taču izrādās, ka stāvēšana kājās arī ir tik pat kaitīga mūsu veselībai. Veids, kādā stāvam būtiski ietekmē mūsu kakla, muguras un plecu stāvokli. Nepareizi stāvot mēs varam spēcīgi bojāt šīs zonas un radīt hroniskas sāpes.

Attēlu rezultāti vaicājumam “ill fitting shoes”

Neatbilstošu apavu nēsāšana

Muguras sāpes var izraisīt arī neērti apavi. Ārsti iesaka samazināt uz muguru radīto spiedienu izvēloties labākas kvalitātes apavus, kā arī nēsājot zeķes, kas apsorbē un samazina berzi, neradot nekādu diskomfortu pēdām.

Nepietiekams miegs

Daudzi no mums nemaz nepievērš uzmanību pirmajām noguruma pazīmēm, bet gan turpina strādāt. Ir īpaši svarīgi atvilkt elpu brīžos, kad jūti diskomfortu muguras zonā. Atrodi pāris minūtes, lai izstaipītos un atbrīvotu muskuļus no sprieguma.

Nepatīkams darbs

Austrālijas zinātnieki ir pierādījuši, ka muguras sāpes daudz biežāk piemeklē tos, kuri darbā jūtas neapmierināti. Fizioloģiskas problēmas šiem cilvēkiem netika atklātas, tas liecina, ka izjustās sāpes ir psihosomātiskas, jeb psiholoģiski izraisītas.

Lai lasītu raksta turpinājumu, spied “Tālāk”

Pievienot komentāru