Dodoties iepirkties, mēs noteikti pievēršam uzmanību derīguma termiņam, un mēģinām izmantot produktus līdz tam laikam, kad tas beigsies. Kopumā lielākā daļa produktu veidi tiek glabāti no vairākām dienām līdz pāris mēnešiem, bet ir arī ēdamas lietas, ko var uzglabāt vairākus gadus, un tās nezaudē savas derīgās īpašības. Par šiem produktiem šodien arī pastāstīsim.
Medus
Medus tiek uzskatīts par vienīgo produktu uz zemes bez derīguma termiņa beigām. Jā, daudzi no tā veidiem ar laiku kristalizēsies, bet oriģinālo uzturvērtību tas nezaudē. Tas viss slēpjas produkta īpašībā- vienkāršais cukurs, kas iegūts ar fermentācijas palīdzību. Tas lieliski aizsargā medu no baktērijām.
Cukurs
Vēl viens salds produkts- ilgdzīvotājs. Svarīgi ir neatstāt to mitrās un pārāk siltās telpās: cukuram patīk sausums un vēsums. Šādos apstākļos to var uzglabāt gadiem.
Sāls
Tas pieder pie minerālvielu ģimenes, kas gandrīz nekad nezaudē savas īpašības. Sāls glabāšana ir tāda pat kā cukuram. Sakarā ar ūdens novadīšanas īpašībām, šīs minerālvielas kopš seniem laikiem izmanto kā konservantu, lai ilgāk saglabātu pārtiku un veiktu struktūras balzamēšanas procedūru.
Sojas mērce
Pat atvērta pudele daudzu iecienītās austrumu garšvielas var stāvēt ledusskapī bez problēmām vairākus gadus, nezaudējot savas sākotnējās īpašības. Tomēr to spēj tikai dabiska sojas mērce ar biezu, viendabīgu struktūru.
Baltie rīsi
Slīpēti baltie rīsi – īsts produkts- ilgdzīvotājs, kas var glabāties līdz 30 gadiem vai vairāk. Par tik ilgā laikā tie nezaudēs ne garšu, ne krāsu, ne uzturvērtību. Tomēr nevar pieļaut uzglabāšanas temperatūras svārstības. Brūniem rīsiem čaulas mitruma dēļ glabāšanas laiks ir tikai seši mēneši.
Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!