A, B, C, E, K. Kāpēc šie vitamīni tik svarīgi saulainajā sezonā un kur tos ņemt

Lai saglabātu ādu jaunu arī karstajos saules staros, jāsāk studēt vitamīnu alfabētu. A, B, C, E un K vitamīns ir tie, kas ādas barošanai nepieciešami vasarā.

Kāpēc vitamīni tabletēs tieši neiedarbojas uz ādu? Tāpēc, ka organisms tos atdod tiem orgāniem, kam šie vitamīni nepieciešami vairāk, piemēram, sirds-asinsvadu sistēmai. Tāpēc barot ādu labāk atsevišķi.

Vislielāko efektu dod antioksidanti – tie neitralizē brīvo radikāļu ārdošo iedarbību, kuri spēj izraisīt ne tikai priekšlaicīgu ādas novecošanos, bet pat vēzi. Vēl antioksidanti bremzē hiperpigmentācijas procesus – vasarraibumu veidošanos un tumšos lokus zem acīm.

To, kā vitamīni iedarbojas uz ādas novecošanās procesiem, zinātnieki pētījuši ne reizi vien un noskaidrojuši, ka vitamīni, nonākot dermā, palīdz novērst krunciņas, neitralizē ultravioletā starojuma, sausā gaisa un atmosfēras piesārņojuma kaitīgo ietekmi.

A vitamīns
Iedarbība: uzlabojas ādas izskats un stāvoklis, īpaši, ja tai ir nosliece pakļauties gaismas nelabvēlīgajai iedarbībai.

Ādas dziļākajos slāņos veidojas olbaltums kolagēns, kas ir elastīgo zemādas slāņu būvmateriāls. Kamēr šie slāņi ir viendabīgi, āda ir tvirta un jaunavīga. Līdz ar gadiem, kā arī ultravioleto staru ietekmē šie zemādas slāņi tie sarauti, un āda kļūst ļengana un plāna.

A vitamīna sintētiskie atvasinājumi – retinoīdi – veicina kolagēna veidošanos, kā arī vēršas pret vasarraibumiem un pirmajām fotonovecošanās pazīmēm – krunciņām un pigmentācijas plankumiem.

Tīra A vitamīna (jeb retinola) iedarbība ir mazāk izpētīta. Virkne pētījumu pierāda, ka pēc retinola lietošanas uzlabojas ādas tekstūra (par 50%), izzūd krunciņas (par 30%) un pigmentācijas plankumi (par 35%).

Rezultāts: retinoīdi iedarbojas spēcīgāk un tātad arī agresīvāk nekā retinols. Tie efektīvi atjaunina ādu 4–8 nedēļās, taču tajā pašā laikā spēj izraisīt kairinājumus pirmajās divās nedēļās. Lai izvairītos no blakusefektiem, dermatologi iesaka retinoīdus saturošos preparātus lietot uz nakti 2–3 reizes nedēļā.

B vitamīns
Iedarbība: āda pārstāj būt sausa, izzūd iekaisumi, hiperpigmentācija un dzeltenīgā nokrāsa, kā arī samazinās krunciņas.

B3 vitamīns (jeb nikotīnamīds) rosina dabisko ādas mitrinātāju – aminoskābju – veidošanos. Aminoskābes mazina krunciņas, kairinājumus un novērš iekaisuma procesus. Vēl tās atjauno epidermālo barjeru, kuru nojauc apkārtējas vides, ultravioletā starojuma un agresīvu ziepju iedarbība.

Lai arī B3 vitamīna iedarbība vēl pilnībā nav izpētīta, zināms, ka tas stimulē koenzīmu darbību, kas ir neaizvietojami daudzās ādas reakcijās. Zinātnieki ir veikuši vairākus pētījumus, lai noskaidrotu, kā B vitamīns iedarbojas uz ādu. Daļa pētījumu liecina, ka nikotīnamīds krunciņas samazina 8 nedēļās, citi – ka tas izbalina pigmentācijas plankumus 4 nedēļās.

Rezultāts: B grupas vitamīni iedarbojas ne tik enerģiski kā retinoīdi, tāpēc tie der jutīgai ādai. Tie uzlabo ādas tekstūru un vispārējo stāvokli, nekairinot to un neizraisot iekaisumus.

C vitamīns
Iedarbība: nomierina un dziedē ādu, kurai ir nosliece uz alerģijām un kura stipri cieš no ultravioletā starojuma.

C vitamīns ir universāls. Pirmkārt, tas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuri neitrālās molekulas spēj padarīt potenciāli bīstamas. Saules staru iedarbība veicina bīstamo molekulu daudzuma palielināšanos un ādas audu noārdīšanos.

Dermatologi apgalvo, ka aizsarglīdzekļi pret sauli nespēj atrisināt brīvo radikāļu problēmu. Otrkārt, C vitamīns veicina kolagēna veidošanos un tātad – padara ādu tvirtāku.

Rezultāts: C vitamīnam piemīt antioksidantu un pretiekaisuma īpašības. Tas noņem iekaisumus, un dermatologi to ļoti bieži izmanto dažādu ādas slimību (akne, ekzama u.c.) ārstēšanai.

E vitamīns
Iedarbība: novērš kaitējumu, ko nodara vielmaiņas traucējumi, noņem kairinājumus un mitrina ādu.
E vitamīns, tāpat kā citi antioksidanti, stājas pretī brīvajiem radikāļiem. Zinātnieki apgalvo, ka tas spēj neitralizēt gandrīz pusi brīvo radikāļu, kas rodas pēc vienas izsmēķētas cigaretes.

Ja ādu ar E vitamīnu saturošu krēmu ieziež pirms sauļošanās, samazinās risks gūt saules apdegumus un alerģiju. Tā kā E vitamīns dabā eksistē eļļas veidā, tas novērš arī mitruma zudumus un kairinājumus (to skaitā arī pēc sauļošanās).

Rezultāts: E vitamīns maigi un efektīvi atjaunina jebkuru ādu. Krēmos parasti ir iekļautas divas E vitamīna formas: vai nu alfa tokoferols (ko viegli uzsūc āda) vai tokoferola acetāts, kas ir daudz noturīgāka forma. Dermatologi iesaka lietot tos līdzekļus, kuros šo komponentu ir ne mazāk kā 2 procenti.

K vitamīns
Iedarbība: mazina uztūkumus un tumšos lokus zem acīm.

K vitamīns nenovērš tumšo loku veidošanos, toties palīdz pret tiem cīnīties, kad tie jau radušies.

Amerikas Dermatoloģijas akadēmijā veiktie pētījumi liecina – izmantojot K vitamīnu divas nedēļas pēc lāzerterapijas, tumšie loki būtiski samazinās, īpaši pirmajās dienās pēc procedūras. K vitamīns noārda hemosiderīnu – tumši brūnas krāsas hemoglobīna pigmentu, kas rodas eritrocītu noārdīšanās procesā.

Pateicoties šai iedarbībai, āda zem acīm iemanto veselīgu nokrāsu.

Rezultāts: K vitamīns vēl nav pilnībā izpētīts, tāpēc dermatologi brīdina, ka tā iedarbība var būt dažāda. Taču lielais daudzums pozitīvo rezultātu izraisījis arī kosmētikas ražotāju interesi par šo vitamīnu.

Pievienot komentāru