“Aizstāviet manu godu”: bijušais VID darbinieks uzrakstīja atklātu vēstuli prezidentam

Par atentātu tika notiesāti divi Lietuvas pilsoņi un pasūtītājs no Latvijas, tomēr vēlāk, ieguvis jaunu informāciju un izanalizējis savstarpēji saistītus faktus, Vaškevičs secinājis, ka slepkavības mēģinājumu izdarījuši citi cilvēki un izmeklēšana apzināti tika virzīta nepareizā ceļā. Viņš starp pasūtītājiem minējis Jurašu, Strīķi, Aigaru Sparānu, kurš presē minēts kā Satversmes aizsardzības biroja darbinieks un bijušais drošībnieks Edgars Gulbis.

“Es ticu, ka agri vai vēlu pie varas Latvijā nāks veselīgi spēki, kas iztīrīs no politikas un specdienestiem tos, ka mēdz saukt melnu par baltu, tos, kas, piesegdamies ar cīņu pret korupciju, nesmādējot nekādas metodes, cīnās par naudu un amatiem,” – norāda savā vēstulē Vaškevičs.

Jāpiebilst, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa uz 4.oktobri skatīšanai nozīmējusi krimināllietu pret Vaškeviču apsūdzībā par korupciju. Tiesvedība šajā tiesā lietā bija apturēta 2015.gada 7.janvārī, taču prokurors Arvis Miglāns lūdza tiesu sasaukt tiesas sēdi, lai risinātu jautājumu par Vaškeviča saukšanu pie atbildības lietā par korupciju.

Kukuļdošanas lietā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Papildus Vaškevičam tika piemēroti arī trīs citi drošības līdzekļi – aizliegums tuvoties konkrētām personām un vietai, aizliegums izbraukt no valsts, kā arī noteiktas nodarbošanās aizliegums.

Pēc atbrīvošanas Vaškevičs ar tiesas atļauju devās uz Austriju, kur toreiz, pēc viņa advokātes Jeļenas Kvjatkovskas teiktā, spēji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis, tādēļ bija nepieciešama akūta operācija un pēc tam – ārstēšanās. Tiesā viņa krimināllietā par kukuļošanu tiesvedība tika apturēta.

Latvija lūdza Austrijas varas iestādēm viņu izdot, taču Austrija atteicās to darīt. Latvija atkārtoti nav lūgusi Austrijai viņu izdot, jo abu valstu likumdošana to nepieļauj.

TV3 raidījums “Nekā personīga” iepriekš vēstīja, ka pērnā gada septembrī ar Eiropas Parlamenta deputāta Andreja Mamikina atbalstu Briselē notika filmas “Neērtais Vaškevičs, uzbrukums valstij” izrādīšana. Filma ir par to, kā Latvijā vajā Vaškeviču un viņa sievu – uzņēmēju Ināru Vilkasti. Filmas īstie autori “Nekā personīga” atklājuši, ka lielākā daļa filmā iekļauto “faktu” patiesībā ir izdomājums.

Prokuratūra pieprasīja raidījuma ieraksta kopiju. Faktiski pierādījumi, par to, ka apsūdzētais veic darbības, lai kavētu lietas izskatīšanu, tika iegūti jau 2012.gada maija mēnesī, un šie pierādījumi bija nodoti tiesas rīcībā, kas bija viens no iemesliem, lai tiesā tiktu pieteikts lūgums Vaškevičam grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, iepriekš skaidroja prokurors Arvis Miglāns.

AVOTS: lat.mixnews.lv

Pievienot komentāru