Atlaisti vairāki iemīļoti Dailes teātra aktieri; kā to vērtē pats Viesturs Kairišs?

Kadrs no video

Lai gan pieņēmis lēmumu atlaist vairākus tautā iemīļotus aktierus, pats Dailes teātra mākslinieciskais direktors and režisors Viesturs Kairišs atzinis, ka tas bijis ļoti grūts lēmums, raksta izdevums “Kas Jauns”.

Tāpat viņš neslēpj, ka lēmums šķirties no četriem štata aktieriem: Kaspara Zāles, Aijas Dzērves, Sarmītes Rubules un Mārtiņa Poča – bijis ārkārtīgi smags un arī nepopulārs, tomēr, viņaprāt, teātrī pārmaiņas ir vajadzīgas.

“Manuprāt, nav iespējama kustība, attīstība, ja netiek pieņemti arī šādi lēmumi. Protams, ka cilvēki, kas tajā iesaistīti, ļoti psiholoģiski cieš, un šīs manas atbildes presē viņu sāpes neatvieglo. Bet uzskatu, kā tā bija jādara, ka teātrī nepieciešamas pārmaiņas. Lai ciešanas nebūtu tik lielas, tās veicām minimālas, var teikt, ar pincetīti,” izteicies Kairišs.

Pēc viņa vārdiem, aktieru sastāvā izmaiņas bijušas nepieciešamas: “Uzskatu, ka štata aktieru sistēma ir gan laba, gan tomēr arī teātra procesu graujoša. Jo režisoriem liegtas iespējas veikt radošās kustības, aktieru sastāva izmaiņas. Domāju, ka vajadzētu šo problēmu izvirzīt visu teātru līmenī un izrunāties, cik līdzšinējā sistēma ir laba vai slikta.”

“Domāju, ka pārmaiņām jābūt katru gadu un katrā teātrī. Bet patiesībā jau katru gadu kādā teātrī tās ir, katru gadu kāds jūtas pievilts, taču, ja tagad Dailes teātrī nenotiktu izmaiņas, visi bļautu, ka mēs neko nedarām. Manuprāt, mūsu darbam ir jābalstās uz konkurenci. Gan aktieru, gan režisoru vidū. Un ieguvēji no tā būs visi.

Pievienot komentāru