Dabīgi līdzekļi istabas augiem: kafijas biezumi, banānu mizas, zobu pulveris

Bieži gadās, ka telpaugi izskatās panīkuši un nespodri. Problēma parasti ir sakņu sistēmā – sakņu puve var rasties no laistīšanas ar aukstu ūdeni vai caurvēja. Nereti tā notiek tieši aukstajā sezonā.

Zobu pulveris
Šai situācijā var palīdzēt zobu pulveris.

Uz pusglāzi ūdens vajadzīgas 2 ēdamkarotes zobu pulvera + 2 ēdamkarotes koka darvas + 1 ēdamkarote vara vitriola. Visu rūpīgi samaisa. Tad atbīda zemi no saknes un to pamērcē šajā šķīdumā. Pēc tam pārstāj laistīt uz nedēļu un pārliek augu sausā vietā.

Zobu pasta
Telpaugiem nepatīk skāba augsne. Laiku pa laikam tos labi piebarot ar zobu pastu.
Uz 1 litru ūdens – trešdaļa tūbiņas zobu pastas. Rūpīgi samaisa, laista ar šo šķīdumu augus (ūdens temperatūra – 22 grādi). Vislabāk šāda barošana der ziediem. Kalcijs nokļūst augsnē un baro ziedošo augu saknes.

Banānu mizas
Banānu mizas sīki sagriež uz izkaltē. Pārstādot augus, tās ieber kā kārtu vai vienkārši sajauc ar augsni.

Var izmantot vēl kādu paņēmienu. Izkaltētas banānu mizas samaļ kafijas dzirnaviņās. Iznāks tumši brūns pulveris, kuru var iebērt podā ar augu pirms laistīšanas vai izšķīdināt ūdenī un izmantot kā šķidro mēslojumu.

Tāds banānu mēslojums lieliski der ziedošiem augiem, arī rozēm, kas tad priecē ar skaistiem ziediem.

Ziedēšanu veicina kālijs, un tā banānos ir daudz.

Kafijas biezumi
Izlietotus kafijas biezumus pievieno telpaugu zemei. Tajos ir daudz slāpekļa, kas ļoti patīk augiem. Pēc kafijas uzlikšanas labāk atturēties no lielas laistīšanas, lai slāpeklis izplatītos vienmērīgi.

Kafija arī padara augsni irdenāku. Kafijas biezumi nāk par labu arī tomātiem, tāpēc vērts tos sakrāt līdz pavasarim.

Pievienot komentāru