Daudzi tomātus laista nepareizi! Kā laistīt, lai raža priecētu


Bieži redzam mazdārziņu īpašniekus, kas ar šļūteni laista visu pēc kārtas, lai pēc tam būtu miers vismaz divas dienas. Un tas liek sažņaugties sirdij – tas taču ir nepareizi! Bet kā ir pareizi? Pareizi ir zināt, kas tomātiem patīk, kāda vide un mitruma apstākļi.

Tomātiem nepatīk ne pārliecīgs mitrums, ne sausums. Labvēlīgākā vide – mitrums zem krūma 85-90%, gaisa mitrums — aptuveni 50%. Tātad silti, sausi, bet pietiekami mitrā augsnē. Tomātiem patīk “sausa galva un mitras kājas!”

Ja mitruma nepietiek (un to uzreiz var redzēt pēc auga izskata), lapas nokaras, sarullējas, pumpuri un aizmetņi var nobirt. Ja mitruma ir par daudz, tomāti sāk slimot, negatavie augļi plīst un nomelnē.

Svarīgi augsni mitrināt pareizā režīmā. Pēc izstādīšanas gruntī kārtīgi apkaista un atstāj uz 2-3 dienām vai ilgāk. Pēc tam turpina laistīt 1-2 reizes nedēļā – bagātīgi, bet ņemot vērā šķirni, lielumu un laikapstākļus. Jauniem, zemu šķirņu tomātiem pietiks ar 2-3 litriem vienam krūmam, bet pieaugušu lielo šķirņu tomātiem vajadzēs ne mazāk kā 10 litrus.

Daudzi iesaka laistīt reizi 5-7 dienās pat karstā laikā. Bet te tomēr jāņem talkā veselais saprāts: ja lapas nokārušās – jālaista!

Laistīt tomātus vislabāk agri no rīta, lejot uz saknēm. Pēc aplaistīšanas augsni nedaudz uzirdina.

Ūdeni vislabāk nostādināt un sasildīt. Lieliski, ja dārzā ir tvertne, kuru var nokrāsot melnu, lai ātrāk uzsiltu.

Kategoriski nedrīkst laistīt no augšas, uz lapām un vēl ar aukstu ūdeni – tā ražu samazināsi vismaz uz pusi.

Pilienveida laistīšana ir labākais variants. Ja ir tāda iespēja, tomāti teiks paldies: augsne būs pastāvīgi mitra, nekāds karstums nebūs bīstams!

Avots: “Lifehack”

Pievienot komentāru