Ēst vai neēst jeb patiesība par sarkano gaļu!

Gandrīz uz katra soļa mums stāsta par to, ka sarkanā gaļa nav laba mūsu veselībai un tās regulāra lietošana var izraisīt postošas sekas. Bet tajā pašā laikā citi avoti apgalvo, ka sarkanās gaļas lietošana ir nenovērtējama cilvēka ķermenim, un to ir nepieciešams iekļaut savā uzturā. Izvērtēsim”plusus” un “mīnusus”, lai beidzot saprastu- ēst vai neēst sarkano gaļu!

Pret: var izraisīt trombu veidošanos

1

Vienā pētījumā, kas publicēts žurnālā Nature Medicine, teikts, ka daļai no sarkanās gaļas ir klāt savienojums karnitīns, kas var izraisīt asinsvadu bloķēšanu un asins trombus. Starp citu, šis savienojums ir arī sastāvdaļa daudzos enerģijas dzērienos, tāpēc jābūt uzmanīgiem.

Par: pozitīvi iedarbojas uz smadzeņu darbību.

2

Saskaņā ar kādu teoriju, sarkanā gaļa veidojusi lielāko daļu no mūsu senču uztura, tā ir atbildīga par dramatisko smadzeņu lieluma pieaugumu salīdzinājumā ar citiem primātiem, zālēdājiem. Gorillas, piemēram, uzturs ir tikai veģetārs ēdiens, tā var būt 3 reizes garāka un smagāka par cilvēku, bet viņu smadzenes ir daudz mazākas nekā mūsējās.

Pret: var izraisīt diabētu.

3

2011. gadā Hārvardas Sabiedrības veselības skolas pētnieki ir atklājuši, ka regulārs sarkanās gaļas patēriņš palielina iespējamību saslimt ar 2. tipa diabētu.

Par: satur veselībai un dzīvībai svarīgus vitamīnus un minerālus.

4

Sarkanā gaļa ir neaizstājams avots svarīgām uzturvielām. Tā satur vitamīnus PP, B1, B2, B5, B6, B9, B12, un E, kā arī, kāliju, magniju, nātriju, kalciju, sēru, hloru, cinku, varu, fluoru, alvu, kobaltu un niķeli. Un tā ir tikai neliela daļa no uzturvielām, kas ir atrodamas sarkanajā gaļā.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru