Musaka ir tradicionāls baklažānu ēdiens Balkānos un Tuvajos Austrumos. Grieķu musaka sastāv no ceptiem slāņiem: baklažānu slānis ar olīveļļu, gaļas slānis ar tomātiem un bešamel mērces slānis. Musakai var pievienot kabačus, kartupeļus vai sēnes.
Pateicoties bešamel mērcei, musaka kļūst maiga un elastīga, bet tajā pašā laikā ļoti sulīga un barojoša. Serbijas, Bosnijas un Rumānijas virtuvēs musaku var pagatavot ar tomātiem nevis baklažāniem. Bulgārijā musaka ir ceptas maltas gaļas un kartupeļu maisījums ar pildījumu. Iespējama arī veģetārā musaka.
Grieķu musaka ar baklažāniem
SASTĀVDAĻAS
- 600 g baklažānu
- 600 g kartupeļu
- 600 g maltas liellopu gaļas
- 100 g tomātu
- 100 g sīpolu
- 200 ml sausa baltvīna
- 500 ml piena
- 50 g sviesta
- 100 g siera
- sāls pēc garšas
- 2 tējk. žāvētu pētersīļu
- 40 g miltu
- 1 tējk. muskatrieksts
- 1/2 tējk. kanēlis
- dažas olīvas
- 5 g brūnais cukurs
PAGATAVOŠANA
Baklažānu sagriež 1 cm biezās šķēlēs, apslaka ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī (180 grādi 30 minūtes), lai padarītu tos mīkstus.
Sīpolus sagriež kubiciņos un cep uz pannas līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno malto gaļu un apcep to. Tad ielej vīnu un tvaicē 20 minūtes bez vāka.
Noņem tomātiem mizu, smalki sagriež un pievieno pildījumam. Sautē 20 minūtes. Pievieno cukuru, kanēli un pētersīļus, samaisa un noņem no karstuma. Mērcei nav jābūt skābai (ja tomāti nav saldi). Tādā gadījumā pievienojiet mazliet cukuru.
Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!