Inčukalna gāzes krātuvei piesaistīs ES finansējumu


Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (Regulatora) padome pieņēmusi lēmumu, ar kuru dod atbalstu, lai AS “Conexus Baltic Grid” būtu iespēja piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības attīstībai. Regulatora padome pieņem lēmumu par ieguldījumu izmaksu sadali kopīgu interešu projektam „Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana”.

Pieņemtais lēmums nozīmē, ka AS “Conexus Baltic Grid” (CBG) ir iespēja pieteikties ES līdzfinansējumam, lai uzsāktu realizēt projektu „Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana”. Gala lēmumu par to, kādā apmērā līdzfinansējums tiks piešķirts, nolems Eiropas Komisija.

Vienlaikus padomes lēmumā noteiktska projekta īstenošanas gaitā vidējā ietekme uz dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma izmaksām nedrīkst pārsniegt 18%. Ja tiek pārsniegti 18%, tad projekta īstenošana ir jāpārskata.

Projekta „Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana” mērķis ir paplašināt krātuves darbību, lai Inčukalna pazemes gāzes krātuve varētu saglabāt savu funkcionalitāti pēc spiediena palielināšanas Baltijas pārvades sistēmā. Galvenais ieguvums no projekta īstenošanas ir spēja samazināt izņemšanas jaudas atkarību no gāzes rezervju apjoma Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Pozitīva ietekme no projekta īstenošanas ir visām Baltijas valstīm 20 gadu periodā – no 2026.gada līdz 2046.gadam. Latvijai ir vislielākais ieguvums – 150,8 milj. EUR, attiecīgi Lietuvai un Igaunijai neto ieguvums nepārsniedz 10% no kopējā aprēķinātā neto ieguvuma Baltijas valstīm, tāpēc nav nepieciešamas kompensācijas starp Baltijas valstīm. CBG piedāvātais pārrobežu izmaksu sadalījums nosaka, ka viss ieguldījumu apjoms ir attiecināms uz Latviju un to sedz CBG. Projekts ir ietverts Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāna Reģionālajā gāzes ieguldījumu 2017.gada plānā, Eiropas gāzes pārvades sistēmas operatoru tīkla Kopienas gāzes tīkla attīstības 10 gadu plānā un kopīgu interešu projektu sarakstā.

CBG 2018.gada 25.septembrī iesniedza Regulatorā iesniegumu ar ieguldījumu pieprasījumu un priekšlikumu pārrobežu izmaksu sadalījumam kopīgu interešu projektam „Inčukalna pazemes gāzes krātuves darbības uzlabošana”. Izvērtējot to, Regulatora padome šodien pieņēma lēmumu, kas dod iespēju CBG tālāk iesniegt projektu līdzfinansējuma pieprasījumam.

Pievienot komentāru