Jāņu zāļu ceļvedis: ko senčiem (un mums) nozīmē katra no tām?

Ekrānuzņēmums no Facebook

No 21. jūnija līdz 25. jūnijam ir Jāņu laiks. Tās ir vasaras saulgriežu, bagātu tradīciju un gada gaišākā mēneša gaišākās dienas. Jāņu laikā Saule un Zeme savijušās Zalkša dejā. Saulgriežu dienās Zalkša dejas skurbā Saule griež Zemi līdz iegriež pa saulei. Līgojas mežs, pļava un lauks, savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Ticējumi.
Kad pirmās Jāņa zāles lēni vīst, tad pirmais siens nekaltīs. Ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem – būs īsa vasara, agras salnas; ja pēc Jāņiem – būs gara vasara. Ja Jāņu dienā nelīst lietus, būs jauks rudens. Ja Jāņos līst lietus, tad slapja vasara.

27. jūnijā – Septiņi gulētāji. Ja septiņu gulētāju dienā daudz guļ, tad visu gadu daudz gulēs.

Ticējumi. Kad Septiņu gulētāju dienā līst lietus, tad tas līst septiņas dienas; bet, ja līst Septiņu brāļu dienā, tad līst septiņas nedēļas. Ja Septiņu gulētāju dienā labs laiks, tad tāds pastāvēs septiņas nedēļas no vietas.

29. jūnijā – Pēterdiena. Tā ir Jāņu izskaņa un Pērkonam veltīta diena. No Pēterdienas saule uz ziemu, bet vasara uz karstumu. Apklust putnu dziesmas un vasarai sākas brieduma dienas.

Ticējumi. Ja Pēterdienā Jāņuzāles nav novītušas – siens nekaltīs. Ja Pēteros sīpolus šķin – tie vīst un pēdējais laiks, kad var stādīt kāļus un rāceņus.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

VIDEO: Jestra pirmsjāņu andele Ikšķilē un citviet Latvijā. Pārdevēji un pircēji noilgojušies redzēt “dzīvus cilvēkus”!

Horoskops 23. jūnijam. Jāņos aizraus emociju virpulis!

Jūnija beigās – atkal Jauns Mēness. Uzzini, kā šajā laikā piesaistīt naudu!

Pievienot komentāru