Jauka iniciatīva: Tallinā ābolu pieturās par brīvu dalīsies ar augļiem

Foto – Pixabay

Sākoties ābolu laikam, Tallinā tuvākajās dienās parādīsies vairākas “ābolu pieturas”, kurās augļu dārzu īpašnieki varēs dalīties ražā, bet tallinieši – par brīvu cienāties ar āboliem.

Kā atzinusi šā projekta rosinātāja Marika Jūsu, tāda doma viņai ienākusi prātā pērnvasar “gluži personisku iemeslu dēļ”.

“Pagājušajā gadā mēs ievācāmies mājās, kur bija tik daudz ābolu, ka tos nebija, kur likt. Lai gan mums ir mazi bērni un mēs spiedām sulas un vārījām ievārījumus, katru nedēļu zem ābelēm atkal bija sakritis ābolu klājiens un bija kauns tos izmest, zinot, ka Tallinas dzīvokļos dzīvo bērni, kuri, iespējams, nemaz netiek pie īstiem dārza āboliem. Un tad es nodomāju – kāpēc gan Tallinā un citās pilsētās neierīkot šādas “ābolu pieturas”, kur dārzu īpašnieki varētu atvest daļu ražas, kas citādi nonāktu kompostā, savukārt tie cilvēki, kuriem pašiem dārzu nav, varētu nākt un tos paņemt,” viņa stāstījusi.

Marika piebildusi, ka šogad tas ir pilotprojekts, bet izteikusi cerību, ka “ābolu pieturu” idejai būs ilgs mūžs.

“Lieliski, ka Igaunijā ir tādi ļaudis, kas spēj īstenot tik brīnišķīgu projektu,” izteikusies Tallinas mēra vietniece Betīna Beškina. “Tas liecina, ka mums ir rosīgi cilvēki, kas spēj parūpēties par citiem.”

Pirmās “ābolu pieturas” tiks atvērtas bērnudārzu tuvumā un parkos, kur pašvaldību darbinieki uzraudzīs, vai tās ir kārtībā un vai āboli nav sākuši bojāties.

Projektam netrūkst atbalstītāju – pasta pakalpojumu sniedzēja “Omniva” kurjeri ir gatavi bez maksas palīdzēt nogādāt ābolus pieturās, ja paši dārzu īpašnieki to nevarētu. Kompānija “Pakendikeskus” sarūpējusi īpašas ābolu kastes, kas ražotas uzņēmumā “Pirrukastid” un apšūtas ar ūdensnecaurlaidīgu finieri uzņēmumā “EstinWood”.

Pievienot komentāru