Kad noder auto līzings, un kad – auto kredīts?

Labs auto nevar būt aizdomīgi lēts, tāpēc vairums cilvēku aizņemas naudu transportlīdzekļa iegādei. Auto līzings un auto kredīts ir pieejams gan jauniem auto tikko no salona, gan lietotām mašīnām, ko pērk auto plačos vai no bijušajiem īpašniekiem. Aizdevums auto iegādei parasti ir apjomīgs, ar garu atmaksas termiņu, tāpēc aizņēmējiem lieti noder auto līzinga kalkulators – vienkāršs rīks, kas aprēķina iespējamās kredīta izmaksas. Lasi tālāk, kā orientēties auto aizdevumos un kā lietot kredīta kalkulatoru!

auto-lizinga-kalkulators-aprekins

Auto līzings un auto kredīts: kopīgais un atšķirīgais

Ikdienā mēs bieži lietojam terminus “līzings” un “kredīts” kā sinonīmus, bet finanšu nozarē katram pakalpojumam ir savi noteikumi un savas izmantošanas robežas. Lai gan abi aizdevumu veidi ir paredzēti transportlīdzekļa iegādei un pieejami kā bankās, tā arī nebanku kredītiestādēs, starp tām ir vairāk atšķirību nekā līdzību.

Auto līzings – plašākas iespējas, sarežģītāki noteikumi

Auto līzings ir paredzēts jaunu, dārgu mašīnu iegādei, un tas gandrīz vienmēr pieejams tikai ar pirmo iemaksu. Pirmās iemaksas apjoms parasti ir 10-15% no transportlīdzekļa vērtības. Auto līzings iedalās divās kategorijās:

  • operatīvais līzings – ilgtermiņa auto noma, kuras laikā aizņēmējs izpērk daļu no mašīnas vērtības. Pēc līzinga beigām, mašīnu var izpirkt pilnībā, atmaksājot atlikušo daļu, vai atdot auto kreditoram;
  • finanšu līzings – aizņēmējs izpērk mašīnu pilnā apjomā un pēc līzinga termiņa beigām kļūst par likumīgu auto īpašnieku.

Auto kredīts – patēriņa kredīts konkrētam pirkumam

Auto kredīts ir aizdevums ar mazāku kredītlimitu nekā auto līzings, un tas galvenokārt ir piemērots budžeta klases un lietotu mašīnu iegādei. Kredīts var būt noderīgs aizņēmējiem, kuri var patstāvīgi sakrāt daļu no nepieciešamās summas, un grib aizņemties trūkstošo summu. Atšķirībā no auto līzinga, auto kredītam nav pirmās iemaksas, jo pirkuma vērtība ir krietni zemāka.

Auto kredīts būtībā līdzinās patēriņa aizdevumam, un bieži vien to var saņemt, neiesniedzot informāciju par to, kādu konkrētu mašīnu vēlas iegādāties. Bet, atšķirībā no parasta patēriņa aizdevuma, auto kredītam var būt lielāks kredītlimits un garāks atmaksas termiņš.

Auto līzinga kalkulators – rīks pirmajiem aprēķiniem

Ikviens aizdevums prasa iedziļināšanos aprēķinos, un apjomīgs auto līzings vēl jo vairāk. Aprēķinus sarežģī tas, ka auto līzinga gadījumā aizņēmējiem ir jāņem vērā arī pirmās iemaksas apjoms, individuāli noteiktas procentu likmes un dažādas komisijas dokumentu noformēšanai. Ērtāk un precīzāk ir rēķināt aizdevuma izmaksas nevis uz papīra, bet ar tiešsaistes kalkulatora palīdzību.

Parocīgs auto līzinga kalkulators pieejams elektronisko aprēķinu platformā Aprēķins.lv. Lai izmantotu kalkulatoru, ir vajadzīgi tikai daži dati:

  • aizdevuma veids – finanšu vai operatīvais līzings;
  • pirkuma vērtība;
  • pirmās iemaksas apjoms;
  • gada procentu likme;
  • kredīta atmaksas termiņš;
  • atlikusī vērtība (operatīvajam līzingam).

Izmantojot šo informāciju, Aprēķins.lv auto līzinga kalkulators aprēķina līzinga finansējuma summu, ikmēneša maksājumu un kopējās līzinga izmaksas. Kalkulators pieskaita klāt arī nozares vidējo komisiju par līzinga dokumentu noformēšanu, tāpēc Aprēķins.lv lietotājiem papildu izdevumi nekļūs par nepatīkamu pārsteigumu.

Auto līzings un auto kredīts ir pieejami tikai aizņēmējiem ar pietiekamu maksātspēju. Līzinga kalkulatoru var izmantot, lai uzzinātu aptuvenas kredīta izmaksas un apsvērt, vai aizdevums ir piemērots lietotāja finanšu situācijā. Ienāc Aprēķins.lv un sper pirmo soli pie jauna auto iegādes!

Pievienot komentāru