Kāpēc daži cilvēki var atlocīt īkšķi?

Auto stopētāja īkšķis- tā tautā sauc hiperkustīgu distālo īkšķi. Ir zināms, ka pirksta pēdējo posmu sauc par distālo pirksta galu. Lielākajai daļai cilvēku tas kalpo īkšķa iztaisnošanai un saliekšanai uz priekšu (virzienā uz delnu). Bet stopētāja īkšķis ļauj distālajai daļai saliekties atpakaļ līdz pat 90 grādiem!

 

Cilvēki ar šādu pirkstu var saliekt to ne tikai uz priekšu, bet arī pretējā virzienā! No malas tas izskatās ļoti neparasti! Dažreiz ir arī citi varianti pirkstu hipermobilitātei. Piemēram, daži cilvēki var saliekt savu īkšķi atpakaļ, bet ir ierobežota kustība uz priekšu. Citi var vienlīdz kustināt īkšķus visos virzienos.

Lai saprastu, kāpēc tas notiek, mums ir nepieciešams zināšanas ģenētikas jomā. Izrādās, ka pastāv īpašs gēns, kas nosaka īkšķu mobilitāti. Starp citu, to sauc – “īkšķa fleksijas gēns”.

Īkšķa saliekšanas gēnam ir vairākas alēles. Alēles ir dažādas variācijas vienā gēnā. Piemēram, viena alēle padara jūsu īkšķus perfekti taisnus. Vēl viena alēle ļauj īkšķi saliekt 90 grādos gan uz priekšu, gan atpakaļ…

2

Ir zināms, ka visus gēnus mēs pārmantojam no saviem vecākiem. Tādējādi katrā no mums ir divi gēni (viens no mammas un viens no tēva), kas nosaka iespēju īkšķim saliekties. Tāpēc jūsu īkšķis saliecas atkarībā no alēles, ko esat saņēmuši no saviem vecākiem.

Visi ģenētiskie rādītāji ir sadalīti dominējošos un recesīvos. Taisns īkšķis ir dominējošais elements, tāpēc cilvēku ar šādiem pirkstiem veido lielāko daļu. Stopētāja īkšķis ir recesīvā iezīme. Lai cilvēkā izpaustos šāda funkcija, viņam ir jāsaņem recesīvo alēli no abiem vecākiem.

Citiem vārdiem sakot, stopētāja īkšķis liecina, ka jūsu ģenētiskajā kodā ir savienojušies divi recesīvie gēni, kas atbild par īkšķa fleksiju. Protams, tas ir ļoti reti! Ne daudzi cilvēki var lepoties, ka viņa acis ir redzējušas īkšķi, kas var saliekties atpakaļ par deviņdesmit grādiem. Tātad, ja jums piemīt šī funkcija, jūs varat droši uzskatīt sevi par unikālu cilvēku!

©TOPRAKSTI.LV / FOTO: marketium.ru

Pievienot komentāru