Kariņa valdībai izredzes noturēties līdz gada beigām – 60%

Jautājumus par valdības stabilitāti nesen izsauca Jaunās konservatīvās partijas iebildumi pret Valsts drošības dienesta priekšnieka Normunda Mežvieta apstiprināšanu amatā. JKP vadītājs Jānis Bordānis domstarpības prognozē arī turpmāk, tomēr iespēju, ka Krišjāņa Kariņa vadītā valdība noturēsies vismaz līdz gada beigām, “Betsafe” vērtē ar 60% varbūtību.

Jaunās konservatīvās partijas kritika par Kariņa vadītās koalīcijas darba stilu norāda, ka starp koalīcijas partijām aizkulisēs ir vairāk nesaskaņu nekā redzams publiskajā telpā. Loģiski, ka problēmas Kariņam radījusi tieši Jaunā konservatīvā partija, kas ir lielākā koalīcijas frakcija ar divreiz vairāk Saeimas deputātiem nekā Kariņa “Jaunajai Vienotībai”, norāda bukmeikeri.

Viena no JKP līderēm Juta Strīķe pēc Mežvieta apstiprināšanas Kariņam jau “parādīja dzelteno kartiņu”, kas teorētiski nozīmē – pēc vēl viena šāda incidenta partija valdību pametīs. Nav izslēgts, ka nākamā gada valsts budžeta veidošanas procesā JKP pirms vēlēšanām solīto minimālās algas, neapliekamā minimuma un pensiju palielināšanu varētu censties izspiest ar ultimātu par valdības pamešanu, kas spriedzes rezultātā varētu īstenoties. Iespējams, uz radikālu soli JKP var mudināt arī neveiksme Eiropas

Parlamenta vēlēšanās un kritiens sabiedriskās domas aptaujās, uzskata “Betsafe”.

Tomēr JKP aiziešana no valdības pašai partijai būtu ļoti riskants solis, norāda bukmeikeri. Pārejot opozīcijā, JKP zaudēs iespēju piedalīties valsts vadīšanā, it īpaši gadījumā, ja pārējās partijas, piekrītot dažādiem grūtiem kompromisiem, vienojas JKP valdībā aizstāt ar Zaļo un zemnieku savienību.

Iespējams, JKP drīzāk lems par palikšanu valdības sastāvā, izprasot sev kādu ieguvumu, piemēram, minimālās algas celšanu, ko atrādīt vēlētājiem, uzskata “Betsafe”.

Vienlaikus bukmeikeri norāda arī uz citiem valdības krišanas scenārijiem. Ņemot vērā, ka “Jaunā Vienotība” ir ne tikai koalīcijas, bet arī Saeimas mazākā partija ar astoņiem mandātiem, pārējām četrām koalīcijas partijām pietiktu balsu vairākuma noturēšanai Saeimā arī bez “Jaunās Vienotības” deputātiem.

Lai gan šādas koalīcijas ievēlēta valdība būtu ļoti nestabila, vien potenciāls tādu izveidot dod iespējas pārējām koalīcijas partijām piespiest “Jauno Vienotību” nomainīt premjeru vai valdības vadīšanu uzticēt kādai citai koalīcijas partijai.

Vai Krišjāņa Kariņa vadītais Ministru kabinets noturēsies līdz 2020. gada 1. janvārim?

Jā 60%
Nē 40%

Pievienot komentāru