Kas ir kredītu apvienošana un kad tā var noderēt?

Mūsdienās vismaz vienas kredītsaistības ir lielākajai daļai ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Tas tāpēc, ka aizdevumi ierasti ir ērtākais un ātrākais veids, kā finansēt savas lielāka rakstura vēlmes.

Tomēr, ja kredīti tiek ņemti pārlieku regulāri vai dzīvē notiek kas negaidīts, vairāki aizdevumi vienlaikus var radīt būtisku apgrūtinājumu dzīvē. Tas var izpausties kā nespēja atmaksāt aizdevumu, problēmas izsekot līdzi visiem veicamajiem maksājumiem vai vienkārši apskaidrība, ka kāds paņemtais kredīts patiesībā ir ļoti neizdevīgs. Šādos gadījumos būtu ieteicams apsvērt kredītu apvienošanu.

Kas vispār ir kredītu apvienošana?

Kredītu apvienošana, bieži dēvēta arī par pārkreditāciju, ir vairāku kredītu apvienošana vienā. Tas nozīmē: ja jums ir auto kredīts, patēriņa kredīts un vēl arī iztērēts kredītkartes limits, visus šos aizdevumus būtu iespējams noformēt vienā lielākā aizdevumā un tad par šo vienu aizdevumu turpmāk veikt vienu konkrētu maksājumu mēnesī.

Pārkreditējot vairākus aizdevumus vienā, iespējams gan pagarināt (vai tieši samazināt) kopējo atmaksas termiņu, gan arī samazināt ikmēneša maksājumu, ja tas nepieciešams. Turklāt, ja kāds no kredītiem ir noslēgts ar augstām procentu likmēm, aizņemoties citur un pārkreditējot šo aizdevumu, iespējams iepriekšējās procentu likmes samazināt. Jebkurā gadījumā ir svarīgi vienmēr salīdzināt izvēlētos pakalpojumus, šeit lieti noderēs kredītu salīdzināšanas portāls Sortter.

Kas būtu jāņem vērā, apsverot pārkreditāciju?

Pārkreditācija iespējama gan pie banku, gan nebanku aizdevējiem. Nebanku aizdevēji būs gatavi aizdot gandrīz vienmēr un jebkādos apstākļos (šeit gan jārēķinās ar augstākiem aizdevuma procentiem). Turpretim bankas ierasti būs gatavas apvienot tikai tos kredītus, kas noformēti pie kredītdevējiem un kas reģistrēti Latvijas Bankas Kredītu reģistrā.

Šajā reģistrā atrodamas tikai bankas un lielākie aizdevēji. Tomēr katrs gadījums ir individuāls un par savām iespējām būtu jāinteresējas pie konkrētā aizdevēja. Nereti iespējams veikt kredītu apvienošanu pat tad, ja aizņēmējam ir slikta kredītvēsture. Šeit gan uzreiz jāmin, ka ieteicams būtu negaidīt un, noprotot, ka var rasties problēmas ar aizdevumu atmaksu, kredītu apvienošanu apsvērt jau laikus.

Tāpat būtu jāņem vērā, ka veicot pārkreditāciju ar mērķi padarīt aizdevumu lētāku, jāvēršas ar iesniegumu pie katra esošā aizdevēja un jālūdz veikt procentu pārrēķins par periodu, līdz kuram aizdevums reāli izmantots (kad tiks veikta pārkreditācija).

Ja šāds iesniegums netiks iesniegts, būs jāmaksā par visu iepriekš noslēgto termiņu. Jāpievērš arī uzmanība citiem aizdevumu līgumos paustajiem punktiem – tajos var būt apslēpti šķēršļi pārkreditācijas veikšanai.

Cik populārs ir kredītu apvienošanas pakalpojums?

Latvijā nav apkopota statistika, cik bieži aizdevumus apvieno. Tomēr jāsaka – tas nav pārlieku populārs pakalpojums. Visbiežāk par šo iespēju cilvēki interesējas tad, kad jau saprot, ka nespēj atdot aizņemto vai jau nonākuši parādnieku sarakstos.

Tad parādus mēģina atmaksāt ar citu aizdevumu, un tas nav pareizi. Šādā problēmsituācijā būtu jārunā ar esošajiem aizdevējiem, cenšoties situāciju atrisināt: iespējams, samazinot aizdevuma ikmēneša atmaksas summu vai citādi. Arī vairums kredītu apvienošanas kompāniju šādā situācijā nemaz nevēlēsies šo pakalpojumu piedāvāt tiem aizņēmējiem, kas jau nonākuši parādnieku sarakstos.

Kredītu apvienošana – vienkārši kredīts

Jebkurā gadījumā vajadzētu atcerēties, ka arī pārkreditācija ir vienkārši tāds pats kredīts – tikai (parasti) pie cita aizdevēja un ar citiem nosacījumiem. Tas nozīmē, ka aizdevums arī var būt gan izdevīgāks, gan neizdevīgāks – un, lai noskaidrotu izdevīgākos pārkreditēšanas variantus, visi aizdevēju piedāvājumi būtu jāsalīdzina.

To viegli iespējams izdarīt Somijas uzņēmuma Sortter mājaslapā. Sortter piedāvā visa veida kredītu veidu salīdzināšanu, un šis pakalpojums ir bez maksas.

Pievienot komentāru