Lietoti auto no auto nomām ārvalstīs – prakstiski padomi, dodoties tālākos pārbraucenos

 

Ikdienas rutīna ir kas tāds, no kā katrs no mums cenšas izvairīties, taču saspringtie darba grafiki un nemitīgais skrējiens pēc karjeras virsotnēm, lielāko daļu no mums agri vai vēlu tajā iedzen. Lai no tās izrautos, katram ir sava recepte, taču reti kas palīdz izrauties no pelēkās ikdienas labāk kā ceļojums ārpus ierastajām ikdienas takām.

Visātrākais un ērtākais veids kā nokļūt galamērķī ir lidojot, taču, lai ne tikai pats galamērķis, bet arī ceļš līdz tam būtu aizraujošs notikums, kāpēc gan neceļot ar auto? Lietoti auto no auto nomām ir populāra izvēle daudzu ceļotāju vidē!

Ceļošana ar auto

Vai tas būtu izbrauciens cauri Latvijai atklājot nacionālos dārgumus, kuri bijuši tepat degungalā, vai tālāks piedzīvojumu brauciens cauri Eiropai, ceļošanai ar auto ir savas priekšrocības. Atšķirībā no lidošanas, Tu pats esi kapteinis un nosaki maršrutu. Ja ceļā rodas spontāna ideja mainīt kursu vai apstāties un apskatīt ko interesantu, neviens to Tev nevar liegt! Turklāt, šāda iespēja ir ļoti ticama, jo atšķirībā no lidojuma virs mākoņiem, auto logs ļauj izbaudīt ainavas pirms nonākšanas galamērķī.
Šķiet daudzus no šāda ceļošanas veida attur vienīgi raizes par sava auto tehnisko stāvokli un spēju turēt līdzi vadītāja izturībai garā pārbraucienā, kas var ievilkties vairākas dienas, nedēļas vai ilgāk. Ceļojuma veikšana jaunā automašīnā pavisam noteikti ir drošāka, taču, tas, ka Tavs auto ir lietots, nenozīmē, ka no idejas par garāku braucienu būtu jāatsakās. Galvenais ir pienācīgi sagatavoties un veikt auto tehniskā stāvokļa rūpīgu pārbaudi, lai pārsteigumi ceļa būtu vienīgi patīkami. Raksta turpinājumā daži padomi kā sagatavoties pašam un sagatavot savu auto garākam pārbraucienam.

Ja Tev ir lietots auto

Ja ar savu auto esi uz Tu un tehniskās lietas nav pilnīgi melna bilde, daudzas vienkāršas, bet svarīgas pārbaudes vari veikt paša spēkiem. Pirms dodies ceļā, pārliecinies vai:

⦁ Tavam auto ir gadalaikam atbilstošas riepas ar Ceļu satiksmes noteikumos noteiktu minimālo protektora dziļumu – vismaz 4 mm ziemā un 1,6 mm vasarā. Protektoru dziļumu prasības dažādās valstīs ir atšķirīgas, tāpēc pirms dodies ceļā, iepazīsties ar konkrētās valsts ceļu satiksmes likumiem un prasībām. Jebkurā gadījumā, protektora dziļums nav tikai formāla prasība – no tā atkarīga Tava un citu drošība, tāpēc ja Tava auto riepas nav pirmā svaiguma, prātīgāk tās nomainīt pirms došanās garākā pārbraucienā.
⦁ gaisa spiediens riepās ir optimāls – no pareiza spiediena riepās ir atkarīga gan auto vadāmība, gan degvielas patēriņš, kas garākā braucienā summējoties, var palīdzēt ieekonomēt kādu lieku eiro,
⦁ automašīnas logu šķidruma tvertnē ir pietiekams līmenis,
⦁ dzesēšanas šķidrums ir pietiekamā līmenī,
⦁ akumulators netuvojas sava ekspluatācijas mūža beigām,
⦁ bremžu sistēma ir kārtībā un darbojas tās antibloķēšanas sistēma.

Protams, ne katrs var veikt ikviena tehniskā mezgla pārbaudi pats, tāpēc, lai iegūtu pilnīgāku sava lietotā auto tehnisko ainu, aizved to uz servisu pilnas diagnostikas veikšanai! Ja Tavs auto darbojās bez problēmām ikdienā, tas nenozīmē, ka kāds slēpts defekts neparādīsies garākā ceļā, kad Tavs auto tiks braukts ilgstošāk pie lielākiem ātrumiem un slodzēm. Diagnostikas pakalpojuma cena, atkarībā no servisa, ir ap 50 – 80 EUR, taču tā aiztaupīs neziņu un nepatīkamus pārsteigumus ceļā. Ja arī atklāsies kāds defekts, lētāk to būs novērst tepat Latvijā kā labot salūzušu auto kādā Eiropas valstī.


Foto: Shutterstock.com

Ja esi lietota auto meklējumos

Nereti tieši doma par ceļošanu var novest pie lēmuma beidzot iegādāties automašīnu un tai nav jābūt jaunai – arī lietoti auto, ja tie ir pienācīgi uzturēti, būs uzticami ceļabiedri. Lietotu auto tirdzniecība bieži tiek saistīta ar riskiem, taču, ja vērsīsies pie pieredžējušiem tirgotājiem ar labu reputāciju, par auto uzticamību un tehnisko stāvokli nebūs jāraizējas. Lietoti auto ar garantiju būs visdrošākā izvēle papildu sirdsmieram, taču šādu pakalpojumu piedāvā vien retais, tāpēc der iepazīties ar tirgus piedāvājumu pirms izdarīt galīgo izvēli.

Ja grasies automašīnu nomāt

Ja ikdienā ar auto pārvietojies salīdzinoši reti un pārsvarā izmanto sabiedrisko transportu, izskati iespēju uz ceļojuma laiku automašīnu nomāt! Ja garāks ceļojums automašīnā nav Tava iknedēļas tradīcija, automašīnas nomāšana ir salīdzinoši izdevīgs veids, kā tikt pie spēkrata, turklāt Tev nebūs jāraizējas par auto uzturēšanas izmaksām, par to parūpēsies nomas kompānija.
Ir daudz dažādu nomas kompāniju, kuras piedāvā mazlietotas un lietotas automašīnas ar dažādiem nomas noteikumiem. Pārsvarā gadījumu, lai iznomātu automašīnu, Tev jābūt:

⦁ vismaz 21 gadu vecam;
⦁ derīgai auto vadītāja apliecībai;
⦁ vismaz 1 gada vadītāja stāžam.

Atkarībā no tā cik jauns un dārgs būs nomājamais auto, kā arī pašas nomas kompānijas politikas, šie noteikumi var mainīties. Galvenais nesteidzies ar līguma parakstīšanu pie pirmās kompānijas, kura apstiprina Tavu pietiekumu – ne mazāk svarīga ir paša auto izvēle.


Foto: Shutterstock.com

Ko ņemt vērā izvēloties nomas auto?

Katram ceļojumam būs piemērotāks spēkrats – bezceļu safari būs grūti pievarams mazā pilsētas auto, tieši tāpat kā vecs džips nejutīsies labi uz vācu automaģistrāles. Ja tomēr neplāno neko ārkārtēju un Tavs maršruts vedīs cauri cilvilizētiem apvidiem, ir pāris padomi, kurus ir vērts likt aiz auss izvēloties nomas automašīnu:

⦁ Nobraukums – auto ar mazāku nobraukumu būs lielāks atlikušais resurss, tāpēc iespēja, ka tam ceļā atteiks kāds nopietns tehniskais mezgls (motors, ātrumkārba) būs minimāla;
⦁ Degvielas patēriņš – ja plānotais maršruts aizņems daudzus simtus vai pat tūkstošus kilometru, pat puslitra starpība automašīnu patēriņos tiks daudzkāršota un atsauksies uz kopējo rēķinu par degvielu;
⦁ Ietilpība – atkarībā no tā, cik cilveku kompānijā ieplānots ceļot, izvēlies auto ar atbilstošu bagāžas nodalījumu un vismaz vienu brīvu sēdvietu, kas ievērojami samazinās saspiestību un diskomfortu salonā;
⦁ Degvielas veids – ir pieņemts uzskatīt, kā tālākos braucienos labāk izvēlēties automašīnu, kurai ir dīzeļdzinējs. Tas skaidrojams ar to, ka dīzeļdzinēji darbojas pie mazākiem apgriezieniem piedāvājot lielāku griezes momentu, kas pie līdzīgas veiktspējas, patērē mazāk degvielas kā benzīna dzinējs. Šis apgalvojums gan ir vispārinājums, jo jaunākie benzīna dzinēji tiek aprīkoti ar degvielas taupīšanas sistēmām, kas, patēriņa ziņā, tos pielīdzina dīzeļdzinējiem.
⦁ Drošības aprīkojums un remontpiederumi – lai arī katra sevi cienoša auto nomas kompānija savas automašīnas nodod ar visu nepieciešamo aprīkojumu, pārliecinies vai automašīnā ir tādas lietas kā domkrats, rezerves riepa, aptieciņa, instrumentu maciņš un trijstūris.


Foto: Shutterstock.com

Papildaprīkojums

Kad automašīna ceļam ir sagatavota, neaizmirsi sagatavoties pats! Nesaktoties uz to, ka ne tikai jauni, bet arī lietoti auto mūsdienās pieejami ar daudzām tehniskām ekstrām, ne vienmēr viss ceļam nepieciešamais būs auto komplektācijā. Dodoties ceļā ir vērts nodrošināties ar pāris noderīgām papildierīcēm kā, piemēram, GPS navigāciju, telefona ladētāju priekš auto, ierīci, kas ļauj savienot telefonu ar auto audio sistēmu, un citiem sīkumiem. Šīs ekstras ne tikai atvieglos ceļošanu, bet arī palīdzēs uzturēt labu atmosfēru automašīnā pārvarot ne vienu vien kilometru!

Pievienot komentāru