Lūk, kāpēc mūsu pirksti, esot ilgi ūdenī, kļūst krunkaini!

2

Puiši no YouTube kanāla SciShow tikuši galā ar šo jautājumu!

Pirmkārt, zinātnieki uzskatīja, ka tas ir saistīts ar ādas augšējā slāņa absorbciju un pietūkumu. Mitruma absorbcijas dēļ ādas augšējais slānis ievērojami izplešas, bet dziļākie slāņi nē, tāpēc mūsu pirksti iegūst tādu dīvainu izskatu.

Tomēr, 1935. gadā pāris ārsti pamanīja, ka pacientiem, kuri cietuši no nervu bojājumiem, āda uz pirkstiem nekļūst rievaina. Ārsti nonāca pie secinājuma, ka pirkstu ādas deformācija ir nervu sistēmas reakcija uz ilgu uzturēšanos ūdenī.

3

Ārsti ir secinājuši, ka šādu nervu sistēmas piespiedu reakciju esam ieguvuši evolūcijas gaitā. Bet kāpēc tā ir nepieciešama?

Biologi uzskata, ka tāpēc, ka mūsu ķermenis rūpējas par labākas saķeres veidošanu ar priekšmetiem mitros apstākļos.

4

2013. gadā zinātnieki testēja šo teoriju, pārbaudot cilvēku ar krunkainiem un nekrunkainiem pirkstiem spēju pacelt dažādu mitrus un sausus priekšmetus. Viņi konstatēja, ka pacienti ar krunkainiem pirkstiem paceļ slapjus objektus par 12 procentiem ātrāk.

Krunkainā āda uz pirkstiem, kas darbojas līdzīgi kā protektors uz automašīnu riepām, palielina saķeri ar priekšmetiem un virsmām, ar kurām mēs saskaramies.

Aplausi mūsu nervu sistēmai!

©TOPRAKSTI.LV / FOTO:4tololo.ru

Pievienot komentāru