Pētījumā atklāts, ka bērni inteliģenci manto no mātes

Veicot ģenētiskos testus noskaidrots, ka cilvēks lielāko daļu inteliģences iegūst no sievišķā gēna, jeb X hromosomas. X hromosoma satur tūkstošiem gēnu, kas ietekmē kognitīvos procesus.

Līdz šim tika uzskatīts, ka abiem vecākiem ir vienlīdz liela ietekme uz bērna inteliģenci. Tomēr nesen veiktos pētījumos izrādījies, ka sievietēm ir daudz lielāka ietekme uz bērna kognitīvajam spējām kā vīriešiem.

Jāpiemetina, ka ģenētika ir ārkārtīgi sarežģīta zinātnes sfēra, kura tiek plaši pētīta, lai gūtu lielāku skaidrību par iedzimtību.

X un Y hromosomu nozīme

Hromosoma ir DNS molekula, kas ir daļa organisma ģenētiskā materiāla. Hromosoma ir pavedienveida struktūra, kas sastāv no olbaltumvielām un nukleīnskābes. Katra cilvēka šūnā ir divas hromosomas. Sievietēm ir divas X hromosomas, bet vīriešiem ir viena X un viena Y hromosoma.

Gēnu kondicionēšana

Visvienkāršākajā nozīmē kondicionēti gēni ir tie, kas atšķiras katram dzimumam. Atkarībā no dažādām ģenētiskām īpašībām šie gēni var aktivizēties vai palikt neaktīvi. Tas nozīmē, ka tiek iespaidotas ģenētiskās īpašības.

Kondicionētie gēni no paaudzes paaudzē satur “marķēšanas” sistēmu, kas sastāv no bioķīmiska materiāla. Marķēšanas sistēma ļauj atklāt divas nozīmīgas lietas:

  1. gēnu izsekošanu līdz to izcelsmei;
  2. iespēju noteikt vai gēns ir aktivizēts vai neaktīvs.

Aktīvie gēni ietekmēs ģenētisko attīstību, bet neaktīvie to neietekmēs.

Otrkārt, no vecākiem mantotie gēni var tikt deaktivizēti, ja tiek ietekmētas individuālās īpašības un otrādi.

children inherit intelligence mother

Pētījuma rezultāti

Zināms, ka tieši X hromosoma ietekmē kognitīvās spējas. Ņemot vērā, ka sievietēm ir divas X hromosomas, bet vīriešiem tikai viena, teorētiski uz to lūkojoties, sievietei ir lielāka iespēja ietekmēt bērna kognitīvās spējas. Protams, ģenētika ir sarežģītāka par salīdzināšanu, kuram ir vairāk X hromosomu.

Šī ir tā daļa, kurā lielu lomu spēlē kondicionētie gēni. Kondicionētie gēni, kas tiek pārņemti no mātes (uzskatīti par inteliģenci) – ir īpaši kondicionēti. Pētījumā, kas veikts hipotēzes pārbaudīšanai tika izmantotas ģenētiski modificētas peles. Tika atklāts, ka testa objektiem, kuriem tika piešķirts dominējoši sievišķais gēns, izveidojās daudz lielākas smadzenes un galvaskauss, bet mazāks ķermenis. Savukārt, piešķirot dominējoši vīrišķo gēnu, testa objektiem izveidojās lielāks ķermenis, bet mazākas smadzenes un mazāks galvaskauss.

Nav šaubu, ka pētījumi šajā jomā tiks turpināti un mēs vēl uzzināsim daudz jauna.

Avots: metdaan.com

Pievienot komentāru