Prot svinēt dzīvi. Valmierietis Jānis Rozenblats atzīmē 102.dzimšanas dienu

Foto – www.valmiera.lv

11.decembrī 102.dzimšanas dienu atzīmē valmierietis Jānis Rozenblats. Viņu jubilejā Valmieras pilsētas pansionātā “Valmiera” vienlaikus ar jubilāra ģimeni sveica Valmieras pilsētas pašvaldības Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece un pansionāta “Valmiera” direktore Teiksma Taube.

Valmieras pilsētas pansionāta “Valmiera” direktore T.Taube, sveicot Jāni jubilejā, pastāstīja, ka 2018.gada 18.oktobrī apritēja 10 gadi, kopš viņš pārcēlies dzīvot pansionātā un viņi abi ir pazīstami. Viņa Jāni raksturo, kā ļoti principiālu un pastāvīgu, viņš nerunājot lieku, bet ir ļoti tiešs, turklāt viņam esot noteikta kārtība, kas jāievēro.

“Jānis prot svinēt dzīvi, viņš negaida no citiem, bet svētkus prot sev radīt pats. Gadiem ejot, viņš aizvien vairāk novērtē katru dienu, katru tuvinieku apciemojumu, tas viņu ceļ spārnos un uzlabo garastāvokli,” tā saka T.Taube par Jāni.

Savukārt Jāņa ģimene priecājās kopā ar viņu par krietno gadu skaitu un bagāto mūžu. Jāņa meita, kura atbraukusi ciemos no Aizputes, dalījās savās pirmajās bērnības atmiņās par tēti, kuras iemūžinātas arī fotogrāfijā: “Man bija četri gadi. Fotogrāfija tika uzņemta radinieku kāzās, kas notika maijā. Tētis mani tur rokās baltu ziedu ābeļdārzā”.

Meita pastāstīja, ka Jānis ir bijis stingrs, savus bērnus audzinot: “Nevar zināt, kādi mēs būtu sanākuši, ja tētis tāds nebūtu”. Tāpat viņa atklāja, ka viņš dzīves laikā bijis diezgan noslēgts, vairāk vienpatis. Jānim vienmēr svarīgi bijis tas, lai viņš vienmēr būtu pats savas dzīves noteicējs.

Jānis Rozenblats ir dzimis 1916.gadā Trikātas pusē, audzis divu bērnu ģimenē. Jāņa tēvs bijis prasmīgs kalējs, bet māte audzinājusi dēlus un rūpējusies par māju.

Skolas gaitas Jānis uzsāka Abulskolā, bet vēlāk devās izglītoties uz Rīgu. Kungs apguva atslēdznieka profesiju. Sava bagātā mūža laikā strādājis aptuveni 20 dažādās darbavietās. Pēc dienesta Latvijas armijā Jānis darbojās Valsts elektrotehniskajā fabrikā, kur strādāja līdz Otrā pasaules kara sākumam. Kara laikā viņš tika iesaukts Aviācijas dienestā, kur sagatavoja Aviācijas skolas (Grobiņa) audzēkņiem mācībām nepieciešamās lidmašīnas. Viņš darījis visus tehniskos darbus.

Pēc Aviācijas skolas slēgšanas Jānis tika nosūtīts uz fronti, kur pildīja borta mehāniķa pienākumus, rūpējoties par to, lai lidaparāti būtu tehniski labā stāvoklī. Vēlāk Jānis tika nosūtīts uz Dāniju, kur ieguva izpletņlēcēja prasmes. Praksē šīs iemaņas nenācās izmantot, jo tika pārvietots uz Kaļiņingradu (toreiz Kēnigsberga). Pēc kāda laika tika nosūtīts uz darba nometni Urālu kalnos, kur divus gadus bija smagi jāstrādā azbesta lauztuvēs.

Video no Jāņa Rozenblata 101. dzimšanas dienas 2017. gadā.

Jānim ir divas meitas un dēls. Viņš ļoti lepojas ar prāvo mazbērnu un mazmazbērnu pulciņu. Lielāko daļu sava mūža Jānis strādājis par šoferi. Viņš izvadājis kino filmas bijušā Valmieras rajona teritorijā, kā arī strādājis Smiltenē SIA “8 CBR”, pārvadājot smago tehniku – šī ir pēdējā darbavieta pirms došanās pensijā. Sirmais kungs pensijas gadus pavadījis Lizdēnos, reizēm labojis automašīnas un palīdzējis dažādos darbos radiem un draugiem.

Vēlam Jānim Rozenblatam stipru veselību, možu garu un dzīvesprieku!

Pievienot komentāru