Rudens saulgrieži Jaunpilī: ūdensdzirnavu durvju vēršana Miķeļos

Foto – jaunpils.lv

Rudens saulgriežos un ražas svētkos – 29. septembrī, plkst. 12:00 tiks vērtas Jaunpils ūdensdzirnavu durvis. Tās vairākus gadus apmeklētājiem bija slēgtas, bet nu būs atvērtas gan individuālajiem, gan grupās ceļojošiem.

Līdz ar to Miķeļos Jaunpils ūdensdzirnavās būs svētki – plkst. 12:00 notiks oficiālā durvju vēršana un plkst. 12:30 un 14:00 dzirnavu gaņģos ekskursijā vedīs Meldersieva. Dzirnavu pagalmu pieskandinās muzikāli sveicieni no apvienības “Ķirsītis”, “Meiteņu TRIO” un Jaunpils mazpulku aktivitātes. Būs tirgošanās un radoša darbošanās lieliem un maziem – plāceņu cepšana, augu segu aušana, mandalu un vējdzirnaviņu darināšana u.c. aktivitātes.

Svētku pilnbriedā – plkst. 18:00 notiks aktiera, dziesmu autora un izpildītāja Vara Vētras koncerts “Viena mirkļa dēļ…”. Par un ap dzīves jaukajiem brīnumiem, kas ir visapkārt un kurus jāļaujas ieraudzīt, būs V. Vētras koncerta stāsts.

Gardummīļiem būs baudāmi Jaunpils pils krodziņa rudens gardumi.

Ieeja svētkos ir bezmaksas, bet atsevišķas aktivitātes var būt maksas.

Pirms un pēc oficiālo durvju vēršanas – 28. un 30. septembrī no plkst. 10:00 -18:00, Jaunpils ūdensdzirnavas būs atvērtas apskatei. Katrs to viesis, izmantojot dzirnavu gaņģu ceļvedi, varēs izsekot graudu ceļiem līdz gataviem produktiem – miltiem, putraimiem u.c.

Dziļākos zināšanu gaņģos būs iespējams doties ekskursijā kopā ar dzirnavu meldera sievu 28. septembrī plkst. 13:00, 15:00, 17:00 un 29. septembrī plkst. 12:00, 14:00, 16:00. Ieeja ūdensdzirnavās 28. un 30. septembrī pieaugušajiem būs € 1.00, skolēniem un pensionāriem € 0.50.

Pasākumā un ekskursijās var tikt fotogrāfēts, filmēts un pēc tam iegūtie dati publiskoti publicitātes nolūkos.

Jaunpils ūdensdzirnavas ir unikāli saglabājies industriālā mantojuma paraugs no 1791. gada. Tajās vēl joprojām ir to orģinālās iekārtas, no kurām daļa ir darbošanās kārtībā. Kopš 2016. gada tās ir Jaunpils novada domes īpašums, ir uzsākts to atjaunošanas process un iekļaušana tūrisma piedāvājumā. Ūdensdzirnavas turpmāk būs iespējams apmeklēt katru dienu, iepriekš to piesakot Jaunpils pilī pa tel. +371 26101458.

Pasākums notiek “Industriālā mantojuma nedēļas nogale Rīgas reģionā” ietvaros. Šī būs trešā no piecām nedēļas nogalēm septembrī un oktobrī, kurās apmeklētājiem ir pieejami unikāli industriālā mantojuma objekti Igaunijā un Latvijā. Pilna nedēļas nogales programma ar pasākumu sarakstu un arī informāciju, lai pieteiktos, ir šeit: https://industrialheritage.travel/events

Industriālā mantojuma nedēļas nogales tiek realizētas projektā “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revival of Industrial heritage for tourism development) ar Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam atbalstu.

Pievienot komentāru