Skrīveros uzieti Latvijai unikālie “Velna pirksti”. Ko par skolotājas atrasto sēni saka speciālisti?

Aculiecinieces foto

Skrīveriete Ināra Dika, pagājušā gada vasarā dodoties sēņot, savā lauku īpašumā Jaunjelgavas pusē atklājusi Latvijā vēl nebijušu sēni, kuras dzimtene saskaņā ar senes.lv publicēto informāciju ir Austrālija un Jaunzēlande. Latvijā tāda līdz šim vēl nebija redzēta, vēsta wwww.staburags.lv

Ināra Dika ir matemātikas skolotāja Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā. Sēņošana ir viņas vaļasprieks, un labākās sēņu vietas Inārai nav tālu jāmeklē — tādas ir Jaunjelgavas pusē, kur ir Diku ģimenes lauku īpašums. Reizēm vienas pastaigas laikā gar pļavas malu var pielasīt pilnu grozu.

“Pagājušā gada 10. jūlijā kārtējo reizi devos apskatīt savas sēņu vietas un atklāju interesantu sēni. Sākumā gan vēl nesapratu, vai tā ir sēne vai augs. Nofotogrāfēju to. Kad sākās skolas laiks, satikos ar kolēģēm un parādīju viņām bildes, jo pašai nebija ne jausmas, ar ko par šo atradumu konsultēties,” stāsta Ināra.

Otro reizi Ināra šo sarkano augu pamanīja septembrī, taču jau citā vietā. Vispirms viņa ievēroja brūnganu pildītai tulpei līdzīgu pumpuru un saprata, ka tā noteikti ir šī sēne sākuma stadijā. “Nākamajā dienā gāju skatīties, kas noticis, un no šī pumpura jau bija izsprāguši sarkanie staipekņi. Sēnes dzīves ilgums ir tikai dažas dienas, jo jau pēc kādām trīs dienām “taustekļi” bija tādi apvītuši un noļekuši. Bet to, ka šis atradums būs tik neparasts, nespēju pat iedomāties,” stāsta Ināra.

Kas tad īsti ir šis koši sarkanais astoņkājim līdzīgais veidojums, palīdzēja noskaidrot mājturības un tehnoloģiju skolotāja Danute Podvinska, kas aktīvi iesaistās ekoskolas darbā. “Kādā ekoskolu forumā tālruņos bijām ielādējuši mobilo lietotni “iNaturalist NZ”, kurā var ierakstīt dabā redzēto, satikt citus dabas vērotājus un uzzināt par dabas pasauli. Ielādēju tajā Ināras atrastā auga fotogrāfijas, lai noskaidrotu, kas tas ir,” piebilst Danute. Tādā veidā par Ināras atradumu uzzināja un ar viņu sazinājās mikologs jeb sēņu pētnieks Edgars Mūkins. Sarakste ar viņu ilga kādu laiku, mikologs bija ļoti ieinteresēts uzzināt ko vairāk par atradumu, par vietu un apstākļiem, kur un kā sēne augusi, un izveidoja par šo unikālo atradumu ierakstu arī vietnē senes.lv.

Pievienot komentāru