Smiekli stiprina asinsvadus, bet kāpēc jāēd mandeles? 4 atklājumi par veselību

Foto – Pixabay

1. Smiekli stiprina asinsvadus
Trīsdesmit minūšu ilga fiziskā slodze 3 reizes nedēļā un 15 minūšu ilgi smiekli katru dienu ir veselīga dzīvesveida sastāvdaļa.

Vismaz tā apgalvo Merilendas universitātes zinātniskā centra speciālisti, kas pierādījuši, ka smiekli mazina artēriju spriedzi un pastiprina asinsriti.

Divdesmit brīvprātīgajiem eksperimenta dalībniekiem pēc kinokomēdijas noskatīšanās zinātnieki ar ultraskaņu izmērīja, cik daudz paplašinājusies pleca artērija un paātrinājusies asinsrite.

Absolūti visiem bez izņēmuma artērija bija atslābinājusies, un vēl 30–40 minūtes pēc seansa asinis ritēja daudz brīvāk nekā parasti. Savukārt pēc filmas, kas izraisīja stresu, 14 eksperimenta dalībniekiem artērija sašaurinājās un asinsrite pavājinājās.

Vidēji pēc filmām, kas izraisa stresu, asinsrite pavājinās par 35%, bet, ja redzētais izraisījis smieklus, palielinās par 22 procentiem. Tas liecina, ka smiekli palīdz labā formā uzturēt artēriju iekšējo apvalku un tādējādi pazemina sirds-asinsvadu attīstības risku.

2. Smadzenes uzkrāj rezerves
Britu zinātnieki kārtējo reizi nolēma pārliecināties, cik ideāls un pilnīgs ir cilvēka organisms un ar kādām slodzēm spēj tikt galā.

Šim nolūkam laboratorijas apstākļos tika veikta virkne eksperimentu ar galvas smadzeņu šūnām.

Noskaidrojās, ka, strauji paceļoties 4000 metru augstumā, cilvēka smadzenēs nenotiek nekādas patoloģiskas izmaiņas, kaut gan gaisā esošā minimālā skābekļa satura dēļ šūnām vajadzētu aiziet bojā.

Zinātnieki šādu eksperimenta rezultātu skaidro ar to, ka pelēkajā vielā eksistē skābekļa rezerves, kas ļauj šūnām negaidīt to piegādi ar asinīm.

3. Mandeļu riekstiņi
Kanādas zinātnieki no Svētā Marka klīnikas atklājuši, ka mandeles samazina holesterīna līmeni asinīs.
Pie šāda secinājuma speciālisti nonāca pēc tam, kad trīs mēnešus bija novērojuši gados vecus pacientus, kuriem bija atklāts sliktais holesterīns.

Pirmo mēnesi pacientiem bija jāapēd divas saujas mandeļu dienā, otrajā mēnesī deva bija viena sauja, bet trešajā mandeles aizstāja ar speciālu diētu. Katra mēneša beigās viņiem noteica holesterīna līmeni, mērīja asinsspiedienu un svaru.

Izrādījās, ka viena sauja mandeļu holesterīna līmeni samazina par 4,4%, dubultā deva – par 9,4%, toties speciālā diēta to nekādi neietekmēja.

4. Kāpēc organisms noveco
Daudzajām ar organisma novecošanos saistītajām teorijām pievienojusies vēl viena.
Sanktpēterburgas zinātnieki no Krievijas ZA Citoloģijas institūta uzskata, ka novecošanos un nāvi izraisa genoma parazīti, proti, parazītisks DNS, kas regulāri veidojas no normāliem genoma elementiem.

Tā molekulas vairojas, evolucionē un traucē normālu gēnu darbību. Tā kā genoma parazītu dēļ šūnās veidojas haoss, tos nosauca par haonogēniem.

Zinātnieki uzskata, ka haonogēni ir ļoti jutīgi pret savas eksistences vides izmaiņām, kas izraisa to masveida bojāeju. Domājams, ka tas notiek, piemēram, ja tiek mainīts uztura tips. Tātad, ik pa laikam mijoties veģetārajai un gaļas diētai, šai videi būtu krasi jāmainās un vienlaikus arī jāietekmē novecošanās temps.

COMMENTS

Pievienot komentāru